Sērijā «Dzejas teātris» izdota grāmata par aktrisi Olgu Dreģi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ar dzejas starpniecību izstāstīts stāsts par skatītāju iemīļoto aktrisi Olgu Dreģi ir tikko klajā nākusī grāmata ''Ak, sirds, tev pašai sevi jāsastop!''.

Sērijā «Dzejas teātris» izdota grāmata par aktrisi Olgu Dreģi
00:00 / 04:49
Lejuplādēt

Grāmatai aktrise izraudzījusies sev tuvu autoru dzeju, ko papildina ar savām pārdomām par dzīvi un mākslu. Dzeja un teksti grāmatā mijas ar fotogrāfijām, kas atklāj aktrises apbrīnojamo daudzveidību dažādās lomās.

Grāmata nāk klajā izdevniecības ''Aminori'' sērijā ''Dzejas teātris'', kuras misija ir iemūžināt grāmatu lapās skatītāju tik iemīļotos aktieru dzejas vakarus.

"Tas man ir ļoti, ļoti svarīgi. Sevišķi šajā dzīves posmā tas man ir ļoti svarīgs notikums.

Man tik svēts ir šis brīdis – pārsteigums un liela dāvana," par grāmatu saka aktrise. 

Dienu pirms Ziemassvētkiem, tikko saņēmusi grāmatu no izdevniecības, aktrise Olga Dreģe no visas sirds ir patiesi aizkustināta. Tā ir arī vizuāli ļoti skaista un izsmalcināta, uz vāka – aktrises foto, no kura izstaro siltums un vienkāršība, ļoti labi atklājot viņas dziļāko būtību.

Grāmata ''Ak, sirds, tev pašai sevi jāsastop!''
Grāmata ''Ak, sirds, tev pašai sevi jāsastop!''

Dreģe saka: "Man jums jāteic, ka liktenis pret mani ir žēlsirdīgs, bet arī šaudīgs, brīžiem liekot man apstāties manā trauksmainajā skrējienā. Taču, ja es ieklausos, mani apbalvo. Un šoreiz man šī grāmata ir kā liela balva no izdevniecības "Aminori", bet jo īpaši no Sandras Dambinieces, kura man veltījusi tik daudz laika, mēs esam tik daudz sarunājušās, un šīs sarunas mums ir bijušas tik iedvesmojošas un tik interesantas. Tā ka es esmu lielu pateicību parādā."

Grāmatā apkopota izlase no dzejoļiem, ko Olga Dreģe lasīja savos 80. jubilejas koncertos.

"Daudzi man pēc koncertiem pat jautāja – kur to visu var vēlreiz izlasīt? Es atbildēju – nekur! Jo tas ir mans mūža darbs ar dzeju, tie ir mani radošie meklējumi ārpus darba teātrī. Un redziet, liktenis man atkal ir labvēlīgs, un top grāmata ciklā "Dzejas teātris". Es domāju, ka šis notikums izvērtīsies ne tikai man par tādu svarīgu brīdi, bet arī tā būs laba dāvana maniem klausītājiem,” norādīja aktrise.

Kopumā grāmatā apkopota 18 autoru dzeja, visvairāk pārstāvēts Rainis, Ārija Elksne, Marta Bārbale, šo autoru dzeju Dreģe savulaik ieskaņojusi arī radioteātra dzejas kompozīcijās

Grāmatas redaktore un aktrises sarunu biedrene Dambiniece stāstīja, ka sērijas "Dzejas teātris" veidotāji par sērijas varoņiem izraugās aktierus, kuriem ir ļoti īpaša saikne ar dzeju, kas to spēj izjust un arī atklāt citiem ļoti dziļi un dvēseliski.

Grāmata "Ak, sirds, tev pašai sevi jāsastop!"
Grāmata "Ak, sirds, tev pašai sevi jāsastop!"

"Olga Dreģe man vienmēr saistās ar tādu ārkārtīgu sirsnību. Un tā gaisma, kas nāk no viņas personības, tā ir tik fascinējoša.

Un es varu teikt, ka šīs sarunas un pārdomas par dzīvi bija tāda milzīga dāvana arī man, jo viņa runā par ļoti lielām vērtībām, kas mūsdienās varbūt ir "paslaucītas mazliet aizdurvē", bet kas joprojām veido mūsu dzīves pamatus. Tā ir zeme, tauta, dzimta, bērni, cilvēka dzīves misija, tādas lielas, skaistas tēmas,” skaidroja Dambiniece.

Sarunas ļāva tuvāk iepazīt arī tādas aktrises personības šķautnes, kas mazāk saistās ar vispārējiem priekšstatiem par aktrisi.

Grāmatas redaktore atzīmēja: ''Mums lielākoties ir priekšstats par šo brīnišķīgo aktrisi no ''Vella kalpiem'' vai no ''Purva bridēja'' ar to lielo temperamentu un aizrautību. Bet es saskatīju, ka Olga īstenībā ir arī ļoti trausls un maigs cilvēks. Varbūt ikdiena un profesija liek to trauslumu kaut kur paslēpt, lai varētu vienkārši iet dzīvē un darīt lietas, bet, jā, tas mani fascinēja – tāds maigs, trausls ābeļzieds, es tā teiktu.”

Mīlestība ir viena no dzejas un arī pārdomu tēmām grāmatā. Kā atklāja Dreģe – šajā ziņā viņa piedzīvojusi laimes debesis un sāpju bezdibeņus. Visu mīlestības izjūtu gammu.

Bet grāmatā ir arī aktrises atziņas par to, kas ir sirdsgudrība, ticība, svētums, pateicība un citi viņai svarīgi jēdzieni, no kuriem pāri visam ir māksla un teātris.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti