Sērijā «Autora balss» iznākusi Žoludes grāmata «Sarkanie bērni»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Klausāmgrāmatu sērijā „Autora balss" mp3 formātā izdots latviešu jaunākās paaudzes rakstnieces Ingas Žoludes romāns „Sarkanie bērni", ko ielasījusi autore.

„Paņēmusi rokās „Sarkanos bērnus", lai balsī tos lasītu klausāmgrāmatai, vēl neapzinājos, ko īsti tas nozīmē. Domāju, ka es jau gan zinu, kāds ir „Sarkano bērnu" skanējums, pazīstu arī savu balsi, taču lasot atskārtu, ka eju pa agrāk nemītām takām. Tāpēc lasījumu seansi izvērtās par sarunām, par intīmām sarunām ar manis sarakstītās grāmatas tēliem un ar sevi pašu – brīžiem pat šķita, ka grāmata stāsta man to, ko nekad neesmu zinājusi un ko nav iespējams zināt. Ieraudzīju šo romānu jaunā gaismā, un tas runāja iepriekš nedzirdētā balsī," atzīst Inga Žolude.

Apgādā „Dienas grāmata" izdotais Ingas Žoludes romāns „Sarkanie bērni" jau iznākšanas brīdī kļuva par spilgtu notikumu literatūrā. To apliecina gan vēlāk saņemtās atzinības, gan daudzās recenzijas par romānu.

„Romānā atklātā izredzētības un nolemtības un cīņas par izdzīvošanu tēma līdz šim latviešu lasītājam bija aizsniedzama vien labākajos Latīņamerikas rakstnieku darbos. Jāatzīmē arī ļoti reti latviešu literatūrā sastopamais maģiskā un reālā saliedējums," laikraksta „Diena" recenzijā rakstīja Maira Asare.

„Aprakstot necilvēcīgos apstākļus, kuros dzīvo bērni, pazemojumus, kas tiem jāpārcieš no pieaugušo puses, un pirmo kaisli ar letālu iznākumu, rakstniece iezīmē galveno tēmu - bērns ir debesis un daba, nevainīgs un vainīgs reizē. Tādēļ bērnības pasakainā pasaule – „trejmeitiņas" bērnudārzā tēlotajos fragmentos tēlotas kā princeses ar savām lellēm un putniem, pieaugušajam (vairs) nepieejamā pasaulē – tik viegli izšķīst pret ikdienas dzīves varmācību un rutīnu," turpat „Dienā" rakstīja Ilva Skulte.

Inga Žolude (1984). Prozaiķe. Latvijas Universitātes Moderno valodu fakultātē ieguvusi maģistra grādu angļu filoloģijā. No 2008. līdz 2009. gadam studējusi Anglofono literatūru doktorantūras programmā Dienvidilinojas Universitātē ASV.

Kopš 2002. gada publicējusies dažādos kultūras un literatūras izdevumos. Stāsti iekļauti antoloģijās latviešu un vācu, franču, zviedru, poļu, ungāru, lietuviešu, čehu, slovēņu u.c. valodās. 2008. gadā iznāca debijas romāns „Silta zeme"; 2010. gadā publicēts stāstu krājums „Mierinājums Ādama kokam", kurā apkopoti 13 stāsti par dzīvi un nāvi. 2011. gadā darbs saņēmis Eiropas Savienības Literatūras balvu.

2012. gadā klajā laists romāns „Sarkanie bērni". Par šo grāmatu autore apbalvota Latvijas Rakstnieku savienības un Raimonda Gerkena rīkotajā oriģinālromānu konkursā 2011. gadā – manuskripts atzīts par labāko konkursam iesniegto darbu vidū. Grāmata novērtēta arī ar Ventspils Starptautiskās Rakstnieku mājas un Ventspils pilsētas domes balvu „Sudraba tintnīca" 2012, „Dienas" Gada balvu kultūrā 2012".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti