Kultūras ziņas

Valdība dod zaļo gaismu koncertzāles projektam

Kultūras ziņas

Janas Jacukas "Baiļu rutīna"

Saldū svin Māra Čaklā 80. jubileju

Saldū nedēļas garumā svin dzejnieka Māra Čaklā 80. jubileju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Bez Māra Čaklā dzejas Latvijas dziesmu pasaule būtu daudz nabagāka. Tieši viņš ir autors Liepājas skaistajam raksturojumam – “pilsēta, kurā piedzimst vējš”, ne viens vien ilgas pēc mīlestības izsaka ar dzejoli “Uzsniga sniedziņš balts”, vēl kāds jestrā noskaņojumā skandē “Lilioma dziesmu”. Bet “Saldus saule” ir kļuvusi par šīs pilsētas himnu. Lai apliecinātu savu mīlestību dzejniekam, Saldū visu šo nedēļu notiek viņa 80. jubilejai veltīti pasākumi.

Kad 1940. gadā Saldū necilā Meža ielas mājiņā piedzima Māris Čaklais, neviens vēl nezināja, ka viņš būs viens no sava laika lasītākajiem dzejniekiem un publicistiem, viņa dzeja dzīvos daudzās populārās dziesmās.

Un lieki piebilst, ka saldenieki lepojas ar savu novadnieku un dzejnieka 80 gadu jubilejā sarīkojuši svētkus ikvienam interesentam.

Saldus muzejā izveidota izstāde “Bezgalīga atgriešanās”, tā veidota divās daļās – vienā par jubilāra personību stāsta viņam piederējušas lietas – apģērbs, mēbeles, grāmatas, sadzīves priekšmeti, otrā – ar dzejoļiem, fotogrāfijām un dokumentiem atklāts Māra Čaklā bērnības un jaunības laiks, kas saistās ar Saldu un tā apkārtni.

“Izstādi gatavojot, es lasīju Māra Čaklā dzeju. Sāku no vien gala līdz otram. Tas nebija viegli, bet es atradu aptuveni 55 dzejoļus, kur Māris Čaklais stāsta par savu dzīvi, atmiņām, bērnību, jaunību, tieši par piedzīvoto, un tas sasaucas ar viņa atmiņām. Bezmaz vai varēja salikt kopā  dzejoli ar viņa atmiņu stāstiem, un izveidotos ļoti saprotama dzīves aina, kā ir dzīvojis,” stāsta Jaņa Rozentāla Saldus vēstures un mākslas muzeja speciāliste Ilze Lāce.

Māra Čaklā jubilejas zīmē dzīvoja un elpoja visa pilsēta. Ik dienu atdzīvojās kāds no viņa dzejoļiem vides objektā, performancē un gaismas spēlē vēlā vakara stundā. Te varēja teju vai pieskarties dziesmām ar viņa vārdiem “Četri balti krekli”, “Viņi dejoja vienu vasaru”, “Dziesma par karuseli”, “Dzeguzes balss”, “Dziesmiņa par Napoleonu” un “Uzsniga sniedziņš balts”, savukārt “Saldus saule”, kas kļuvusi par pilsētas himnu, kopā ar cilvēku nestām puķēm iedzīvojās ziedu paklājā.

“Man bija svarīgi parādīt jaunajai paaudzei, kas ir Māris Čaklais, lai viņiem tas neasociējas ar plāksnīti pie strūklakas,”

skaidro Saldus Tūrisma informācijas centra direktore Krista Vīndedze.

Saldus iedzīvotāja Marta Dinka atzīst: “Es arī nezināju, ka viņš sarakstījis tik daudzas labas dziesmas, zināmas dziesmas. Es lasot un skatoties domāju – tiešām, tas ir Māris Čaklais?”

Jubilejas pasākumus uzteic Māra Čaklā māsas meita Linda Seņkova:

“Es esmu ļoti patīkami pārsteigta, jo pirmo reizi Saldū rīko nedēļas garumā šos pasākumus.”

Izstāde “Bezgalīga atgriešanās” Saldus muzejā apskatāma līdz 19. jūlijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti