Sākas Imanta Ziedoņa jubilejas piemiņas mēnesis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Maijs pasludināts par Imanta Ziedoņa piemiņas mēnesi, un tā laikā Rīgā un arī citviet Latvijā notiks ļoti daudz viņam veltītu pasākumu. Jau šonedēļ Ojāra Vācieša muzejā atklās viņam veltītu izstādi, Tukumā notiks ķiršu koku stādīšana, Latvijas televīzijā pirmizrādi piedzīvos videofilma, bet Dailes teātrī būs skatāmi koncerti „Ziedonis. Lācis. Sievietes”.

Imanta Ziedoņa piemiņas mēnesis tiks ievadīts jau rīt ar izstādi „Dzejas dižkoki” Ojāra Vācieša muzejā. Izstāde atklās abu lielo personību saskarsmes punktus, un izrādās tādu ir ļoti daudz.

Ojāram Vācietim aizejot, Imants Ziedonis uzsvēra viņa personības lielumu, un tagad šie vārdi šķiet arī ļoti trāpīgs paša Imanta Ziedoņa raksturojums:

"Visi to zina, ka Ojārs Vācietis bija mūsu sirdsapziņa. Tas izpaudās viņa dzejoļos, viņa darbībā, viņa parādīšanās veidā. To milzīgo stratēģisko domu, ko viņš ienesa mūsu domāšanā, es domāju, tas ir nenovērtēts un nenovērtējams”.

Izstādē „Dzejas dižkoki” akcents būs likts uz četriem abām personībām nozīmīgiem jēdzieniem, un tie būs Ceļš, Rokraksti, Koki un Akmeņi. Daudzus materiālus muzeja apmeklētāji ieraudzīs pirmo reizi, to vidū būs līdz šim nepublicētas fotogrāfijas, Vācieša Ziedonim rakstītās vēstules, kā arī kāds pavisam īpašs Ziedoņa sacerētais dzejolis, stāsta muzeja speciāliste Vita Mekša:

„Dzejolis „Caur melnu stiklu”, ko Ziedonis uzrakstīja Vācieša bēru dienā vilcienā Rīga – Maskava. Es domāju, ka ir ļoti maz cilvēku, kas to ir redzējuši un lasījuši. No piemiņas lietām varbūt visemocionālākā ir krustiņš, kas Imantam Ziedonim stāvējis uz rakstāmgalda un ko Ausma Kantāte iedeva uz izstādes laiku. Tā kā šeit būs gan ļoti konkrēti, gan uz asociācijām balstīti materiāli”.

Virkne Imantam Ziedonim veltītu pasākumu gaidāmi Tukumā, un jau - trešdien – 1.maijā – Mālkalnā notiks ķiršu koku stādīšana. Šī tradīcija aizsākta pirms 3 gadiem dzejnieka 77.jubilejā, kad viņam pašam klātesot, Mālkalnā tika iestādīti 77 dekoratīvie ķirsīši, stāsta Tukuma novada domes pārstāve Inese Smirnova:

„Šogad mēs gribam iestādīt 100 ķiršu kociņus un pēc tam domāt arī, kā mēs šo dārzu varētu attīstīt, nosaucot Imanta Ziedoņa vārdā. To iecerēts veidot kā cilvēkiem patīkamu vietu, kur kavēties un runāt gan Ziedoņa lasījumus, gan arī dalīties ar savām literārajām domām”.

Ideja veidot Tukumā ķiršu dārzu smelta savulaik Imanta Ziedoņa sarakstītā Tukumam veltītā dzejolī:

„Mazo ieliņu vecais rāmums,
Sarkano dakstiņu klusais smukums,
Maija vēsajā vējā tā mums uzblāzmo
Baltais ķiršu dārzs - Tukums.
Ļauj man iet pasaulē smukumā
Tā kā ķirši zied Tukumā”.

Pašlaik ķirši tiek plaucēti arī Dailes teātrī, kur jau šīs nedēļas nogalē notiks koncerti „Ziedonis. Lācis. Sievietes.”. Tajā 10-it Latvijas teātru aktrises un dziedātājas izpildīs Kārļa Lāča komponētās dziesmas ar Imanta Ziedoņa vārdiem, maigums un trauslums koncertā mīsies ar jaudīgām kaislībām.

Koncertā gaidāmo noskaņu ieskicē mūzikas autors Kārlis Lācis:

„Mūsu galvenais mērķis ir panākt, lai sajūta paliek tāda mīļa un viegla. Katrai dziesmai ir pielikts kāds mazs akcents, lai veidotos daudzas mazas glezniņas. Dailes teātrī jau tiek plaucēti ķirši, lai koncertu laikā teātris būtu pilns ar ķiršiem. Cerams, ka tie arī smaržos…”

Maijā notiks arī Imantam Ziedonim veltīta starptautiska zinātniska konference, koncerti, vairāku vides objektu atklāšana, kā arī grāmatu atvēršana, to vidū būs „Krāsaino pasaku” bilingvāls izdevums un Aivara Berķa grāmata „No Jāņiem līdz Murjāņiem”.

Kā ziņots, Imantam Ziedonim piektdien, 3.maijā, apritētu 80.gadskārta, taču neilgi pirms savas jubilejas dzejnieks tika aizsaukts mūžībā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti