Rīta Panorāma

XIII Latvijas amatierteātru salidojums

Rīta Panorāma

Intervija ar dermatologu Raimondu Karlu

Intervija ar rakstnieku Māri Runguli

Rungulis: Baltvilka balva ir apliecinājums tam, ko daru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Dzejnieka Jāņa Baltvilka balvas šī gada laureāts Māris Rungulis Latvijas Televīzijas raidījumā „Rīta Panorāma” norāda, ka balva nozīmē apliecinājumu viņa darbam bērnu literatūrā.

Faktiski tas ir apliecinājums tam, ko es daru. Tas ir apliecinājums arī tam, ko daudzus gadus ir darījis Jānis Baltvilks, piešķirdams bērnu literatūrai autoritāti, nopietnību,” saka Māris Rungulis.

Balvas laureāts skaidro, ka latviešiem daudzi dzejnieki ir rakstījuši bērniem domātu dzeju, taču tā bijusi paralēla nodarbošanās. Baltvilks bija viens no retajiem, kuriem bērnu literatūra ir primāra. Rungulis izceļ Baltvilka asprātību un dzejas ritmiku kā kvalitātes, kas kļuva par pamatu attieksmes maiņai pret bērnu dzeju.

„Jānis Baltvilks bija ļoti temperamentīgs, ļoti azartisks cilvēks, kuram patika jokot ne tikai bērnu dzejoļos, bet arī citos tekstos,” dzejnieku atminas Rungulis, atgādinot, ka 24.jūlijā par godu Baltvilka 70.jubilejai iznākusi grāmata "Kaķuzirņi un kurmjukārkli".

Kā iepriekš jau vēstīts, dzejnieka Jāņa Baltvilka dzimšanas dienā, 24.jūlijā, Starptautiskās Baltijas jūras reģiona Jāņa Baltvilka balvas žūrija paziņoja 2014. gada laureātu vārdus. Balva bērnu literatūrā tika pasniegta Mārim Rungulim par detektīvstāstu bērniem “Lapsu kalniņa mīklas”, bet bērnu grāmatu mākslā balvu šogad saņēma Gundega Muzikante par ilustrācijām trīs grāmatām.

Jautāts par to, vai moderno tehnoloģiju laikmetā bērni novērtē bērnu literatūru, Rungulis pauž optimistisku viedokli, ka visos laikos ir tādi cilvēki, kas lasa.

Es, jāsaka, šajā ziņā nemaz neesmu pesimists. Man liekas, ka visos laikos ir bijuši tādi cilvēki, kas lasa, un tādi cilvēki, kas mazāk lasa,” teic rakstnieks. „Un šis laiks ir tieši tāds pats.”

Kā piemēru lielajam grāmatu piedāvājumam Rungulis min to, ka žūrija izvēlējās šī gada Baltvilka balvas nominantus no 60 grāmatām.

„Esmu tiešām esmu optimists un ceru, ka bērni lasa un lasīs,” uzsver rakstnieks.

Jāņa Baltvilka balvas bērnu literatūrā un grāmatu mākslā pasniegšana notiek kopš 2004.gada, bet kopš 2008.gada balvu piešķir arī vienam Baltijas jūras reģiona rakstniekam un viņa darba tulkotājam. Balvas uzdevums ir fokusēt sabiedrības uzmanību uz pozitīvu mērķi - bērnu, kurš lasa interesantu un skaistu grāmatu latviešu valodā.

Baltvilka balvas mērķis ir palīdzēt latviešu bērnu literatūrai nonākt jaunā attīstības pakāpē, pievērst talantīgu rakstnieku un mākslinieku interesi bērnu grāmatām un rosināt bērnus un viņu vecākus izvēlēties augstvērtīgas grāmatas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti