Kultūras ziņas

Sākas leģendārais mūzikas festivāls "Bildes"

Kultūras ziņas

Šodien Pasaules Filozofijas diena

Somu rakstnieces-rokmūziķes versija par karu

Rīgā viesojas somu rakstniece-rokmūziķe Katja Ketu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Rīgā 20.novembrī viesojas somu animācijas režisore, rakstniece un savulaik pat rokmūziķe Katja Ketu, kuras atklātais romāns "Vecmāte" par Ziemas kara notikumiem Somijas ziemeļos Otrā pasaules kara periodā pērn apbalvots ar somu nacionālā dzejnieka Johana Runeberga vārdā nosaukto literāro balvu un nu ir izlasāms arī latviski.

Pamudinājums no animācijas filmu veidošanas pievērsties rakstniecībai Katjai Ketu nācis no viņas pasniedzēja, igauņu simboliskās animācijas meistara Prīta Perna. Lai maksimāli autentiski atveidotu četrdesmito gadu Somijas iedzīvotāju atšķirīgos raksturus, rakstniece raksta tā laika dialektā. Tulkotāja Maima Grīnberga to pārnesusi Drustu izloksnē, lai neuzkāptu uz varžacs kādam populārāka dialekta lietotājam.

"Šo grāmatu mani pamudināja sarakstīt manas vecmāmiņas piedzīvotais, viņa bija medmāsa frontes līnijā," stāsta rakstniece Katja Ketu. „Es lasīju viņas vēstules, kurās varēja sajust spēcīgu vēlēšanos izdzīvot un arī mīlēt, neskatoties uz to, ka šis laiks bija tik ļoti tumšs un nežēlīgs. Mani vienmēr ir interesējusi vēsture, jo, kad mēs rakstām par vēsturi, mēs rakstām par sevi - tā mēs saprotam, ka neesam šķirti no savas pagātnes, no iepriekšējām paaudzēm. Protams, mums nevajadzētu savu vēsturi staipīt apkārt kā nastu, kas nospiež, bet ir svarīgi saprast, kas un kāpēc noticis mūsu pagātnē."

Arī nākošais rakstnieces darbs būs par karu, bet jau daudz plašākā, filozofiskā mērogā, biogrāfiskās detaļas atstājot nostāk.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti