Kultūras ziņas

Sveicot Inesi Zanderi jubilejā

Kultūras ziņas

Pārbūvēs Zaķusalas televīzijas torni

Rīgā viesojas portugāļu ilustrators Andrē Letrija

Rīgā viesojas portugāļu ilustrators Andrē Letrija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

No otrdienas, 25.septembra, līdz piektdienai, 28.septembrim, Rīgā viesojas portugāļu ilustrators, grāmatu autors un izdevējs Andrē Letrija. Pietiekami sarežģītajā bērnu grāmatu ilustrēšanas jomā Andrē ir autoritāte – viņš ir saņēmis vairākus prestižus apbalvojumus, viņa grāmatas izdotas daudzviet pasaulē. Latvijas lasītāji Letrijas ilustrāciju rokrakstu iepazinuši apgāda “Liels un mazs” izdevumā “Ja es būtu grāmata”.

Andrē Letrija ir pasaules mēroga autoritāte bērnu grāmatu ilustrāciju jomā. Ar Eiropas Savienības fondu līdzfinansējumu viņu Rīgā uzņem pašmāju izdevniecība “Liels un mazs” un Latvijas Mākslas akadēmija.  Šodien uz Letrijas dzīves un karjeras stāsta noklausīšanos Mākslas akadēmijā pulcējās teju rekordliels interesantu skaits.

“Vārds Andrē Letrija Eiropas bērnu grāmatniecībā ir zināms. Viņa dibinātā izdevniecība ir ļoti profesionāla, un grāmatas, ko viņš rada, ir īpašas. Arī ilustratori, ar kuriem viņi strādā, ir ļoti īpaši. Grāmata, ko mēs esam izdevuši latviski “Ja es būtu grāmata”, arī parāda, cik viņa darbi ir poētiska bilžu grāmata, un nevarētu teikt, ka tā ir tikai bērniem,” stāsta izdevniecības “Liels un mazs” direktore Alīse Nīgale.

Letrija sevi sauc par vecmodīgi domājošu un ir pārliecināts – pat ja bērni lielu daļu informācijas gūst virtuālajā vidē, grāmatām joprojām ir nākotne.

“Es domāju, ka drīz bērnu grāmatas kļūs par sava veida mākslas priekšmetu.

Bet tas arī ir grāmatnieku lielais izaicinājums – radīt grāmatas ar vēl lielāku rūpīgu nekā agrāk,” saka Letrija.

Latvijas sadarbība ar vairāku Boloņas Bērnu grāmatu tirgus un  Portugāles ilustrāciju balvu saņēmēju turpināsies. “Esmu redzējis daudzu Latvijas bērnu grāmatu ilustratoru darbus, tie mani ir iedvesmojuši, un es labprāt sadarbotos ar Rūtu Briedi,” atklāj Letrija.

Ilustratore Rūta Briede ilustrējusi daudzas Latvijas bērnu iemīļotas grāmatas – piemēram, sēriju “Biki buks”, “Kaiju karalienes noslēpums” un citas. Izpelnīties bērnu atzinību esot sarežģīts uzdevums, kas prasa laiku, centību un pacietību.  

“Kas ir Latvijas ilustrācijas veiksmes stāsts – tā ir disciplīna. Tik darbaspējīgi un disciplinēti kā Latvijā ilustratori nav bieži sastopami. Tā cenšanās pēc rezultāta ir tā, kas uzrunā bērnus. Es domāju – man vēl ir diezgan tāls ceļš ejams, bet esmu apņēmīga un priecīga... Jāizdod otra. Es kā Jānis Joņevs gaidīšu, ka tas ābols nokritīs,” saka Briede.

Savas uzturēšanās laikā Rīgā Andrē Letrija vadīs radošās darbnīcas Grafikas katedras studentiem Mākslas akadēmijā un bērniem vairākās Rīgas skolās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti