Kultūras ziņas

Nežēlīgi atklātas dokumentālās filmas Baltijas forumā

Kultūras ziņas

Sākušās Dzejas dienas

Spriedze un humors no Dānijas

Rīgā viesojas kriminālromānu autors Jusi Adlers-Olsens

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Pēdējā laikā ir populāri Skandināvijas valstīs tapušie kriminālromāni, kuri kļūst par vispasaules bestselleriem un pēc kuriem tiek uzņemti Holivudas grāvēji un televīzijas seriāli. Detektīvžanra cienītājiem Latvijā jau pazīstams Jusi Adlera Olsena vārds. Viņa godalgotā grāmata „Vēstule pudelē” tikko kā latviskota un nopērkama grāmatnīcās.

Tikko iznākušais romāns "Vēstule pudelē" ir trešais dāņu kriminālžanra meistara Jusi Adlera-Olsena darbs, kurš izdots latviešu valodā. Iepriekšējie divi ir "Sieviete būrī" un "Fazānu slepkavas".

Jusi Adlers-Olsens kļuva slavens ar romānu sēriju par detektīvu Karlu Merku un Q nodaļu, un šīs sērijas grāmatas tulkotas un izdotas jau daudzās pasaules valstīs. Rakstnieks ir slavens ne tikai lasītāju vidū, viņam piešķirtas arī daudzas literārās balvas un prēmijas – „Plume d’or” (Zelta Spalva) Francijā, „Glass Key Award” Skandināvijā, De Gyldne Laurbær (Zelta Laurkoks) Dānijā, „The Sealed Room award Japānā, The Barry Award” Amerikas Savienotajās Valstīs un citas.

Q nodaļa, kurā darbojas detektīvi Karls, Asads un Roze izmeklē reiz slēgtas, neatklātas lietas, cenšoties pamanīt, kur iepriekšējā reizē izmeklētāji kļūdījušies. "Sieviete būrī" stāsta par kādas politiķes Merētes Lingordas lietu - kādudien jaunā, skaistā un veiksmīgā sieviete vienkārši pazūd bez vēsts un vairākus gadus neviens par viņu neko nezina. Romānā "Fazānu slepkavas" Q nodaļas darbinieki izmeklē lietu, kura saistīta ar senu dubultslepkavību. Bet jaunākajā romānā "Vēstule pudelē" (visus darbus no dāņu valodas tulkojusi Dace Deniņa) Jusi Adlers-Olsens atklāj mazliet vairāk par katru no Q nodaļas trim kolorītajiem darbiniekiem, vienlaikus liekot viņiem izmeklēt šķietami bezcerīgu gadījumu, kurā vienīgais pavediens ir no jūras izskalota pusizdzisusi vēstule pudelē. Šķetinot aprautos ziņu pavedienus, Karls Merks un Asads nonāk pie secinājuma, ka vēstule tomēr ir īsta un nolaupītājs, kurš līdz šim nav ticis pieķerts, iespējams, turpina savu baiso vaļasprieku...

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti