«Rīga 2014» programmā tapusi grāmata «Liktens lietas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas gada programmā tapusi grāmata "Liktens lietas", kurā apkopoti 100 stāsti par ļoti personiskiem priekšmetiem, kas dzīvē izšķirīgos brīžos bijuši svarīgi rīdziniekiem un pilsētas viesiem, tādējādi veidojot saistošu kultūrvēsturisku liecību.

Grāmatu veidojusi Liktens lietu muzeja komanda, tajā ietverot stāstus par 100 priekšmetiem no kopumā 500 muzeja eksponātiem, kas bija skatāmi izstādē "Rīga 2014" projektā "Stūra māja. Lieta nr.1914/2014".

Muzeja veidotāja, kinorežisore un žurnāliste Ilona Brūvere norāda: "Priekšmeti un lietas vienmēr stāsta par dzīvi patiesāk, palīdz notikušajam palikt atmiņā un neizgaist. Nekas tik spilgti neraksturo laiku un notikumus kā priekšmeti, kas mums kādreiz piederējuši, mēs tos vienmēr atceramies saistībā ar kādu īpašu dzīves posmu, tie apliecina konkrētu laiku un notikumus."

Stūra māja Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas gadā kļuva par intelektuālās okupācijas apziņas un demokrātiskas kultūras un mākslas centru. Liktens lietu muzeja ekspozīcija un šī grāmata turpina sarunu par pagātnes notikumiem un likteņiem, mēģinot dziedēt pagātnes cirstās brūces.

Grāmatā apkopotas ļoti personiskas liecības, kas netieši norāda arī uz dzīves notikumu socioloģisko un politisko kontekstu. Kā norāda "Rīga 2014" pārstāvji, priekšmeti ir mūsu miera un nemiera ieroči, kas spēj pasargāt, izkrāsot dzīvi, atgādināt, mierināt vai klusēt, kalpojot tikai mirkli, dienu no dienas vai vairākās paaudzēs.

Izdevuma autore un literārā redaktore Ilona Brūvere, grafiskais dizains Artis Rutks, kurators Gints Grūbe.

Grāmatas "Liktens lietas" atklāšanas pasākums notiks 21.janvārī plkst. 18 "Rīga 2014" Preses centrā Rīgas Kongresu namā.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti