Rīgā 14.jūnijā muzeji piedāvā maršrutu «Vajātie un vajātāji»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Rīgā turpinās deviņu muzeju kopīgais projekts „Katram sava Rīga”. 14.jūnijā - deportāciju piemiņas dienā - tas piedāvās ceļojumu „Vajātie un vajātāji”.

Tā laikā varēs izstaigāt vairākus muzejus un citas ēkas, un uzzināt 20.gadsimta rakstnieku dzīvesstāstus dažādu politisko notikumu kontekstā. Kāpēc trīs reizes tika apcietināts Andrejs Upīts, kā Jāni Akurateru izglāba galošā noslēpts revolveris, kāpēc Centrālcietumu dēvēja par Rīgas revolucionāru augstskolu - tie būs daži no jautājumiem, uz kuriem atbildes piedāvās ceļojums.

Viena no pieturas vietām būs arī Stūra māja, par to plašāk stāsta Andreja Upīša muzeja vadītāja Inese Kaire:

„Mēs izstaigāsim šīs te telpas, un sarunā Stūra mājā mēs pieminēsim tos jaunlaiku rakstniekus, kā, piemēram, 1951.gadā tika apcietināta franču grupa, kurā bija tulkotāja Ieva Lase, literatūrpētniece Skaidrīte Sirsone, tālāk 1963.gadā šajā mājā ilgu laiku pavadīja arī dzejnieks Knuts Skujenieks, kuru pēc tam izsūtīja uz Mordovijas nometnēm. Daudzi tika aicināti uz tā sauktajām „sarunām” Stūra mājā, viņu vidū arī Alberts Bels, brīnišķās grāmatas „Saucēja balss” autors, arī par šo grāmatu būs saruna”.  

Ceļojums vedīs arī uz Rīgas Centrālcietumu – par uzturēšanos tajā krāšņi stāsti ir gan Andrejam Upītim, gan Jānim Akurateram, kurš atmiņās šo cietumu nosaucis par savu “augstskolu”. Uzzināsim arī par Raiņa cietumnieka likteni.

Savukārt Pārdaugavā ir ēka, kuras iemītnieku padomju gados “pieskatīja” pat kaimiņi. Tās ir Ojāra Vācieša mājas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti