Kultūras ziņas

Iepazīstina skolēnus ar Klāva Elsberga daiļradi

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Izdoti 165 Sibīrijas bērnu stāsti

Režisore Dzintra Geka grāmatā apkopojusi 165 Sibīrijas bērnu stāstus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Atceroties 1949. gada deportācijas, Latvijā 25. martā piemin komunistiskā genocīda upurus, un tieši šajā dienā pie lasītājiem nonāk apjomīga grāmata "Sibīrijas bērni 1949". Tajā apkopotas izsūtīto atmiņas, kuras vairāku gadu garumā ir fiksējusi režisore Dzintra Geka. Tie ir 165 cilvēki, kuru bērnībā ielauzās garš ceļš uz Sibīriju, pieaugšana skarbos apstākļos un neizdzēšamas izsūtījuma pēdas turpmākajā dzīvē.

1949. gada 25. martā no Latvijas uz Padomju Savienības austrumiem izsūtīja vairāk nekā 42 tūkstošus Latvijas iedzīvotāju. Starp viņiem daudzi bija vēl bērni. Vairākus simtus šo atmiņu ir fiksējusi režisore Dzintra Geka. Un šobrīd pie lasītājiem nonāk grāmata, kurā publicētas 165 no tām. Tostarp Lidijas Vītiņas, kurai izsūtījuma dienā bija trīs gadi. Vītiņa stāsta, ka viņas mamma ar trim maziem bērniem izsūtīta uz Omskas apgabalu. Viņa atminas, ka vienmēr gribējās ēst un bija bail iet uz skolu, iet ārā, kad bija auksti, jo nebija, ko vilkt kājās.

Ojāram Tigulim 1949. gada 25. martā bija deviņi gadi. Viņš atceras skarbos dzīves apstākļus Tomskas apgabalā, skolu un bērnībai neraksturīgo darba pieredzi: "10 gadu vecumā jau braucu ar vēršiem, vedu sienu, vasarā vācu kopā. [..] Tiem, kas gāja strādāt, tiem deva 150, 200 gramu maizes dienā."

Arī Kaspars Pūce ir viens no Sibīrijas bērniem. Izsūtījuma dienā viņam bija nepilns gads, un pirmie iespaidi par pasauli bija saistīti ar tālo Amūras apgabalu. Vairākas viņa atmiņas jau ir un tiek gatavotas publicēšanai. "Šajā grāmatā ir stāsts par to, kā es mēģināju dabūt sev tēvu. Lai mani adoptē, kā saka, viens vietējais zaldāts, padomju armijas kareivis bleķa zobiem, ar tetovējumu uz krūtīm. Lai viņš kļūtu man par tēti, nu, mamma, protams, atteicās, un es paliku bez tēva."

Katra varoņa stāsts ir papildināts ar vairākām fotogrāfijām, kas reizē ataino arī dzīves apstākļus un cilvēku noskaņojumu. Tāpat grāmata izceļo arī izsūtījuma vietu ģeogrāfiju. Tie ir Amūras, Tomskas un Omskas apgabali. Par dienu, kad turp tika aizsūtīti vairāki desmiti tūkstoši Latvijas iedzīvotāju, stāsta arī Dzintras Gekas dokumentālā filma "Tālā zeme Sibīrija. Kāpēc 1949.gada 25.marts?", kas 25. marta vakarā būs skatāma LTV ēterā.

Grāmata "Sibīrijas bērni 1949"
Grāmata "Sibīrijas bērni 1949"

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti