Rēzeknē notiks grāmatas «Mēs visi esam gūstekņi» atvēršanas pasākums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Piektdien, 8. oktobrī pulksten 15.00 Latgales Kultūrvēstures muzejā notiks grāmatas “Mēs visi esam gūstekņi” atvēršana, informēja grāmatas redaktors Kaspars Strods.

“Mēs visi esam gūstekņi” – “Stalag 347” ir karagūstekņa dienasgrāmata, kas Kaspara Stroda redakcijā klajā laista izdevniecībā “Latvijas Mediji”. Otrā pasaules karā Latvijas teritorijā nonāca tūkstošiem padomju karagūstekņu, daudziem tā bija pēdējā dzīves “pieturvieta”.” Viens no viņiem bija Sarkanās armijas 41. strēlnieku korpusa 177. strēlnieku divīzijas 502. strēlnieku pulka karavīrs farmaceits Aleksandrs Orehovs (Александр Орехов, 1917–?), kurš 1941. gada 7. oktobrī kļuva par vienu no Rēzeknē izveidotās karagūstekņu nometnes “Stalag 347” ieslodzītajiem. Orehovs rakstīja dienasgrāmatu, kurā no 1941. gada 21. jūnija līdz 1943. gada 8. maijam atspoguļoja cīņas Austrumu frontē, nonākšanu gūstā un ceļu uz Rēzekni, ikdienas dzīvi Rēzeknes karagūstekņu nometnē un darbu kādā vietējā zemnieku saimniecībā.

Dienasgrāmatas oriģināltekstu atšifrējis un pārrakstījis Aleksandrs Bondarenko. Dienasgrāmatas tekstu no krievu valodas tulkojis Juris Ciganovs. Zinātniskais konsultants Uldis Neiburgs, zinātniskais redaktors un komentāru autors – Kaspars Strods.

Grāmatas atvēršanas pasākuma laikā ar lekciju “Kolaborācija un pretošanās Otrajā pasaules karā: sociālā atmiņa un politiskā aizmiršana Latvijā” uzstāsies sociālās atmiņas pētnieks Dr. sc. comm. Mārtiņš Kaprāns. Latgales Kultūrvēstures muzeja vēsturnieks Kaspars Strods iepazīstinās ar karagūstekņu nometnes “Stalag 347” vēsturi un ieskatīsies Aleksandra Orehova dienasgrāmatas lappusēs. Apmeklētāji varēs noskatīties režisora Askolda Saulīša dokumentālo īsfilmu ““Dievs, Tava zeme deg” Otrais pasaules karš un Latvijas okupācija (1939–1945)”” (2018).

Ieeja uz pasākumā ir bez maksas ar derīgiem Covid-19 vakcinācijas un pārslimošanas sertifikātiem un uzrādot personu apliecinošu dokumentu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti