Ratinīka: Krājums «Putna miegā» pārsteidz Zanderes poētikas kontekstā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Jau vēstīts, ka uz Latvijas Literatūras gada balvu (LaLiGaBa) kategorijā „Labākais dzejas darbs” pretendē Ineses Zanderes dzejas krājums „Putna miegā” (Neputns). Dzejniece, literatūrzinātniece, literatūras skolotāja un LaLiGaBas eksperte Iveta Ratinīka uzskata, ka balvai izvirzītais krājums ir pārsteigums pašas Zanderes poētikas ietvaros, taču tam piemīt pārlaicīgas dzejas kvalitātes.

"Putna miegā" ir Ineses Zanderes ceturtais dzejas krājums. Iepriekšējais izdots pirms vairāk nekā desmit gadiem.

Pēc Ratinīkas domam, 2014.gads bija visai monotons no dzejas krājumu viedokļa.

„Jā, tie ir labi. Dažam arī ļoti profesionāli, bet, vai var teikt, ka sagaidījām kādus ārkārtīgi lielus pārsteigumus? Man subjektīvi šķiet, ka – nē!” teic Ratinīka, piekrītot, ka stabilu kvalitāti demonstrējusi gan Zandere, gan arī citi dzejnieki.

„Īstenībā tas [krājums] ir pārsteigums pašas Zanderes poētikas ietvaros, jo man viņa vairāk saistījās ar kaut ko, teiksim, dinamiskāku, tādu tiešāku, lakoniskāku un precīzāku, varbūt atziņās vairāk formulētu,” Zanderes dzejas krājumu raksturo eksperte.

„Šis krājums ir ļoti pilns ar pustoņiem, pilns ar plūstamību, ar tecēšanu, ar upēm un ainavām. Tas ir Zemgales līdzenums – atmiņu līdzenums, kurās ir ieplūdušas bērnības atmiņu upes,” turpina Ratinīka, atzīstot, ka viņa ir pārsteigta, neatpazīdama „revolucionāru" Zanderi.

Krājumā, pēc Ratinīkas domām, vērojama ļoti rimta un sena pasaule, kas ekspertei ir organiski sveša, taču viņa nevar noliegt, ka tā ir laba dzeja. Visvairāk Ratinīkai patīk, ar kādu pietāti Zandere izturas pret to, ko ierauga. Pret detaļu. Eksperte salīdzina Zanderes dzeju ar Vilhelma Purvīša glezniecību, taču pašai Ratinīkai Zanderes dzeja asociējas ar ko asāku, pilsoniskāku un deklaratīvāku. Rezumējot viedokli par grāmatu "Putna miegā", Ratinīka uzsver, ka krājums pārdzīvos laika pārbaudi.

"Šis krājums pārdzīvos šo gadu. Tas pārdzīvos desmitgadi un varbūt iederēsies arī pēc tam. Tas ir teksts bez konkrētas piesaistes vienai dienai, vienam laikam. Iespējams, tā ir pārlaicīgās dzejas definīcija," teic eksperte.

Inese Zandere (1958) ir autore vairāk nekā 20 bērnu grāmatām, vairāku desmitu grāmatu redaktore, operas libretu autore, žurnāla "Rīgas Laiks" redaktore, izdevniecības "Liels un mazs" galvenā redaktore. Par savu trešo dzejas krājums "Melnās čūskas maiznīca" ("Neputns", 2003) Zandere saņēma Ojāra Vācieša literāro prēmiju (2003), "Dienas" gada balvu kultūrā (2004) un Literatūras Gada balvu (2004).

"Ir vienkārši dzejnieki, un ir kultūras fenomeni. Inese Zandere noteikti pieskaitāma pie otriem," - tā savukārt vērtē literatūrkritiķe Anda Baklāne.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti