Rakstošie autori pulcējas «Satori.lv» vasaras nometnē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Liepājā noslēgusies interneta žurnāla "Satori.lv" rakstošo autoru vasaras nometne. Divu dienu garumā meistarklases vadīja dzejnieks Kārlis Vērdiņš, rakstniece Ieva Melgalve un "Satori.lv" redaktori Ilmārs Šlāpins un Antonija Skopa-Šlāpina. Nometne vainagojās ar  publiskiem lasījumiem radošajā telpā "Ideju bode".

Kultūras žurnālista un dzejnieka Toma Treiberga iecere Liepājā intervēt dažādu paaudžu cilvēkus vainagojies ar izdomātiem tēliem. Iemels esot bijis lielais karstums, kas apgrūtina sarunāšanos. Dzejoļi tapuši nedēļas nogales notikumos un sajūtās, no piedzīvotā Liepājā. "Runāju ar nometnes biedreni no Liepājas. Viņa teica, ka Liepājā ziemā esot tikai pensionāri un ir ļoti skumīgi, bet vasarā Liepāja pārvēršas. Te daudzi brauc atpūsties. Es sāku domāt, kas varētu būt šie cilvēki, kuri brauc uz šejieni. Cirka mākslinieks tāpēc, ka Liepāja bija ielu cirku festivāls. Peldētāja no Vācijas tāpēc, ka vāciešiem patīk Liepāja, ņemot vērā arī vēsturi. Piemēram, Libava. Jā, viss no piedzīvotā šeit," saka Treibergs.

Rakstošo autoru radošā nometne šādā izpildījumā notiek pirmo reizi, bet pati tradīcija satikties rakstošiem cilvēkiem aizsākusies jau pērn, stāsta interneta žurnāla "Satori.lv” galvenais redaktors Ilmārs Šlāpins. Pirms nometnes Liepājā notika arī konkurss, kurā bija aicināti piedalīties Kurzemes reģiona dzejnieki, rakstnieki un publicisti. Gribētāju bija vairāk nekā iespējams uzņemt. Radošo darbnīcu vadītāji izvēlējās tos dalībniekus, ar kuriem viņi vēlējās pastrādāt vairāk.

"Tagad, klausoties šos lasījumus, es sapratu, cik patiesībā unikāla ir tā situācija, kuru esam izveidojuši. Mums nebija nekādas metodoloģijas vai sistēmas, ko mēs gribētu te ieviest un realizēt, bet tas, kas ir sanācis. Visi, lielākā daļa bija jau gatavi autori, tie nav iesācēji. Ir daži autori, kas neuzskata sevi par rakstniekiem, bet vēlas sevi realizēt šajā jomā,” saka Šlāpins.

"Satori.lv” galvenais redaktors arī norāda uz iespēju nometnē autoriem strādāt kopā: "Šī iespēja ir ļoti reta un unikāla. Kopš skolas laikiem reti kurš radošs cilvēks to ir pieredzējis. Ir iesācēju autoru semināri, skolas. Šīs mūsu darbnīcas un nometne ir domāta jau autoriem. To jau neviens nedara, nav tā, ka dzejnieki sapulcētos kafejnīcās un rakstītu.  Tas ir ļoti individuāls darbs. Rakstnieki mokās paši, pat publicisti. Vienīgā sadarbība ir starp autoru un redaktoru, bet savā starpā parunāt par to, ko tu raksti, kāpēc tu raksti, kāpēc tieši tā un kā varbūt labāk uzrakstīt. Tas ir tas unikālais un brīnišķīgais, ko mēs saviem autoriem esam sagādājuši šajā reizē.”  

Publicistisku darbu Liepājā rakstīja Vents Sīlis. Viņš studentiem ikdienā pasniedz filozofiju un antropoloģiju. Radošā nometne Liepājā viņam ļāvusi nedaudz iejusties studenta lomā: „To ir veselīgi darīt, lai neaizmirstu, ka ir kur augt, kur mācīties. Nometne organizēta brīnišķīgi. Liepāja ir fenomenāla pilsēta. Mēs bijām peldēties jūrā, tā bija teju metafiziska pieredze. Vieta brīnišķīgi izvēlēta. Paldies, visiem - llmāram, Antonijai no "Satori.lv” un visiem pārējiem, kuri šo ideju realizēja.”

"Tas, kas te izveidojās, ir tāda neliela cilvēku grupa, kuri savstarpējās attiecībās palīdzēja viens otram augt. Varēja atbraukt, parunāties, iemācīties un saprast, kā darīt labāk to, ko tu dari,” stāsta Vents Sīlis.

No radošās vasaras nometnes Liepājā interneta žurnāls "Satori.lv” ir ieguvis publicējamus darbus. Ir doma izdot "Satori.lv” burtnīciņu, kā bezmaksas pielikumu žurnālam "Latvju Teksti”, atklāj Ilmārs Šlāpins. Burtnīciņa varētu nākt klajā šī gada rudenī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti