Rīta Panorāma

Intervija ar dziedātāju Aivo Oski. Dziesma "Somebody's got my lover"

Rīta Panorāma

Ikgadējā Latvijas ārējās un drošības politikas gadagrāmatas prezentācija. Intervija ar Andri Sprūdu

Stāsts par sevi – rakstnieka Zigmunda Skujiņa jaunākais darbs

Rakstnieka Zigmunda Skujiņa jaunākais darbs – mūža kvintesence

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latviešu literatūras lielmeistars Zigmunds Skujiņš iesoļojis jau sava mūža deviņdesmit trešajā gadā un jaunāko darbu “Aplikācija par rakstnieku un laikmetu” dēvē par sava mūža kvintesenci. Grāmata ir liecība, ko rakstnieks var atstāt pats par sevi.

Rakstniekam Zigmundam Skujiņam ir milzum daudz vēstuļu, kas rakstītas saistošā literārā valodā. Vairāk nekā 800 personas dzīves laikā satiktas, ieraudzītas un arī uzrunātas. Šodienas valodā - tie ir viņa feisbuka draugi. Tie ietverti rakstnieka jaunākajā darbā “Aplikācija par rakstnieku un laikmetu”.

Savam tēvam, rakstniekam Zigmundam Skujiņam, grāmatu palīdzējusi kārtot meita Inga Skujiņa un apgāds “Mansards”. Inga atklāj, ka arhīva vērtības nebūt nav izsmeltas.

“Viņš ir saticies ar visiem cilvēkiem, ko viņš ir savā dzīvē apbrīnojis vai gribējis satikt, pat ar kino aktieriem,” stāsta Inga Skujiņa.

''Tas ir tāds zināms Visums, kurā viņš dzīvo. Un arī šajā grāmatā ir personu rādītājs. Stāstot par saviem darbiem, to tapšanu, neviļus, bet arī ļoti apzināti tiek ieskicēts laikmets. Un tie ir vairāk nekā 70 radoša darba gadi,” stāsta izdevniecības “Mansards” vadītājs Jānis Oga.

Dzīve ir tik dažāda un mainīga, un rakstnieku nekad nevar ielikt noteiktā tabulā. Par katru lietu Zigmundam Skujiņam ir savs skatījums.

“Viņš varbūt salauza to labas gaumes ierobežoto patiesību,” saka Inga Skujiņa.

Grāmatas nosaukumā ietvertais vārds “aplikācija” ir atmiņa no bērnības, kad sešgadīgais puika skolā pēc tāfeles kā mokurīka ierauga košus papīrus. “Tajā brīdī viņš saprot, ka nav no dzīves jāatsakās, dzīve ir brīnišķīga. Un viņš uztaisa kolosālu aplikāciju. Tur ir liela bāka, no kuras atiet dzelteni stari, un liels balts kuģis,” zina stāstīt rakstnieka meita.

Jaunākajā autobiogrāfiskajā darbā ietverti arī romānu fragmenti un cilvēku vērtējumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti