Kultūras ziņas

Laikmetīgā māksla maina līvāniešus

Kultūras ziņas

Mūžībā devies diriģents Gido Kokars

Aspazijas pirmajam dzejas krājumam 120

Raiņa un Aspazijas vasarnīcā varēs aplūkot dzejnieces sievišķīgos aksesuārus un mākslinieku darbus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Atzīmējot Aspazijas pirmā dzejoļu krājuma “Sarkanās puķes” izdošanas 120 gadu atceri, Raiņa un Aspazijas vasarnīcā Majoros piektdien, 10.martā,  atklāta īpaša izstāde, kurā būs skatāmas dzejnieces nedaudzās piemiņas lietas un 20.gadsimta sākuma mākslinieku darbi no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājuma.

Dzejoļu krājums “Sarkanās puķes” tika izdots 1897.gadā un pieteica latviešu literatūrā jauno dzejnieci Aspaziju kā spilgtu un neparastu personību.

„Tas ir patiesībā rets zieds visā tā laika literatūrā un dzejā, ļoti atšķirīgs. No vienas puses, emocionāls un ļoti individuāls piegājiens dzejai. Aspazija raksta ārkārtīgi personiski, un visi tie pārdzīvojumi un sajūtas, ko viņa redz apkārtējā sabiedrībā, dzīvē un pasaulē, viņa tās atdod caur savu personisko, caur individuālo prizmu,” uzsver Raiņa un Aspazijas muzeja speciāliste Astrīda Cīrule.

Izstādē būs iespēja aplūkot Aspazijas nedaudzos saglabājušos sievišķīgos aksesuārus, kā arī 20.gadsimta sākuma mākslinieku darbus. Jūgendstila noskaņas un motīvi ziedos, sieviešu tēlos un ainavās attēloti Jaņa Rozentāla, Bernharda Borherta, Rūdolfa Pērles un citos Aspazijas jaunības laika mākslinieku darbos.

Mēdz teikt, ka ar Aspaziju latviešu literatūrā ienāca dvēsele. Majoros Raiņa un Aspazijas vasarnīcā izstādi “Sarkanās puķes” varēs aplūkot līdz aprīļa beigām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti