Kultūras ziņas

Sākas "Rīgas Operas festivāls 2014"

Kultūras ziņas

Somijā svin Tūves Jānsones simtgadi

Raiņa laikabiedru nezināmie stāsti

Raiņa laikabiedru nezināmie stāsti apkopoti četros sējumos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Teātra zinātniece Silvija Freinberga, kultūras darbinieka un rakstnieka Kārļa Freinberga meita, četros apjomīgos sējumos apkopojusi tēva dzīves laikā saglabātos dokumentus un vēstules - 20.gadsimta kultūrvēstures liecības.

Silvijas Freinbergas tēvs Kārlis Freinbergs strādāja dažādās nozarēs. Liela loma viņam bija Nacionālā teātra satura radīšanā kā teātra direktora Raiņa literārajam palīgam. Viņš personīgi saticies un sarakstījies ar daudziem slaveniem latviešu aktieriem, rakstniekiem, mūziķiem, gleznotājiem, politiķiem. Kārļa Freinberga atstāto vēsturisko materiālu ir tik daudz, ka pat tagad, kad lielākā daļa nodota arhīvam, plaukti Freinbergu mājā tik un tā nav iztukšoti.

Četros grāmatas "Un starp zvaigznēm mūsu senās sejas" sējumos citētajās vēstulēs un dokumentos neierasti tieši un personīgi atklājas 20.gadsimta pirmās puses laiks un cilvēki. 

"Kā zināms, bija pasaules karš, revolūcijas laiks, tad bija okupācijas, valsts nodibināšana, atkal karš un atkal okupācija, kuras cita citu noliedza. Ir tāda doma, ka kultūra stāv pāri visam, bet šajos dokumentos ir redzams, kā  kultūra tiek malta tajos pašos dzirnakmeņos un kas no tā paliek pāri," stāsta Silvija Freinberga.

Grāmatās "Un starp zvaigznēm mūsu senās sejas" ir apjomīgs personību rādītājs - katrā grāmatā vidēji seši simti. Viņu vidū komponists režisors Alfrēds Amtmanis-Briedītis, Alfrēds Kalniņš, aktrise Berta Rūmniece un daudzi citi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti