Rādīs ar literātiem un māksliniekiem saistītu leģendāru notikumu vietas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Rīgas centrā sestdien noritēs vairāku memoriālo muzeju kopīgā akcija – ceļojums „Liktenīgā satikšanās”. Ceļojums būs veltīts mīlestībai un draudzībai, romantikai un nejaušībām.

„Mēs taču zinām slavenos stāstos, ka Janis Rozentāls, ieraudzījis koncertā slaveno somu dziedātāju Elliju Forseli un starpbrīdī savām paziņām teicis – lūk, šo sievieti es precēšu! Bet, kurā vietā ir bijis šis koncerts? Mēs zinām slaveno stāstu, ka Aspazija kā vētra iebrāžas „Dienas Lapas” redakcijā, kur pretī viņai, kā mazliet vēlāk raksta Aspazija, pieticīgi ģērbies sēž Rainis. Bet kur tad bija „Dienas Lapas” redakcija? Par šīm vietām, leģendām šodien arī būs mūsu pasākums. Mēs visus gaidām Aleksandra Čaka muzejā plkst.12,” klāsta projekta „Katram sava Rīga” vadītāja Maira Valtere.

Ekskursija iekļaus viesošanos Aleksandra Čaka muzejā, kur stāstīs par viņa četrām mīlestībām. Tāpat akcijas dalībniekus vedīs uz Barona muzeju, Andreja Upīša dzīvokli un citām vietām.

Ceļojuma  „Liktenīgā satikšanās” laikā būs iespēja uzzināt arī par Maldoņa ģimnāzijas audzēkņu Marijas Annas Dišleres un Paulas Jēgeres iepazīšanos ar Jāni Akurateru, par Ojāra Vācieša vēstuļu draudzību ar Dzidru Ķiguri-Nīmandi, par Krišjāņa Barona dēla iepazīšanos ar savu nākamo sievu Līnu un to, kā tas tika uztverts Barontēva ģimenē, par Jaņa Rozentāla un somu dziedātājas Ellijas Forseles pirmo tikšanos, par Rūdolfa Blaumaņa un Annas Brigaderes draudzību.

Ceļojuma noslēgumā Andreja Upīša memoriālajā muzejā runās par zināmo un mēģinās atklāt nezināmo rakstnieka biogrāfijā, kā arī gūt ieskatu dažādu autoru mīlestības vēstulēs.

2014. gadā, sadarbojoties deviņiem Rīgas memoriālajiem muzejiem, ar Rīgas domes un VKKF finansiālu atbalstu tika īstenots projekts „Katram sava Rīga”, kura ietvaros notika 11 ceļojumi pa Rīgas kultūrvēsturiskajām vietām. Šogad daži visvairāk atsaucību guvušie ceļojumi tiks atkārtoti, bet tie būs mazliet citādi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti