Publicēta Raiņa un Aspazijas savstarpējā sarakste no trimdas sākumposma

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Svinot Raiņa un Aspazijas 155. gadskārtu, Memoriālo muzeju apvienība turpina Raiņa un Aspazijas savstarpējās sarakstes publicēšanu. Pirms pieciem gadiem aizsāktajai korespondences publicēšanai nu pievienotas 118 vēstules, kuras atklāj Raiņa un Aspazijas savstarpējo dialogu politiskās emigrācijas sākumposmā no 1906. gada līdz 1911. gada nogalei, informēja Memoriālo muzeju apvienībā.

2020. gadā apritēja vairākas ar Aspazijas un Raiņa vārdu saistītas nozīmīgas gadskārtas – abu dzejnieku 155. jubileja, kā arī simt gadu kopš Aspazijas un Raiņa atgriešanās no Šveices trimdas 1920. gada 10. aprīlī. Atzīmējot šos ievērojamos notikumus, lasītājiem tiek piedāvāts apjomīgs abu dzejnieku “vēstuļu romāna” fragments, kuru veido 118 korespondences vienības. Vēstules publicēšanai, kā arī komentārus un publikācijai pievienotos rādītājus sagatavojusi Dr.h.c.philol. Gundega Grīnuma.

Dialogs vēstulēs starp abiem dzīvesbiedriem vēsta par laiku no 1906. gada septembra līdz 1911. gada decembrim, kad viens vai otrs no dzejniekiem ir uzturējies ārpus viņu politiskā patvēruma vietas Kastaņolas ciemā. Šī perioda sarakstes ievērojamāko daļu veido abu dzejnieku intensīvā vēstuļu apmaiņa kopš 1911. gada septembra beigām, kad Aspazija ilgstoši uzturas Cīrihē, kur uzsāk dziedināšanās kursu ārstes Betijas Farbšteinas privātpraksē.

Rainis un Aspazija 1907. gadā Lugano. Fotogrāfs nezināms
Rainis un Aspazija 1907. gadā Lugano. Fotogrāfs nezināms

Aspazijas un Raiņa dienvidu trimdas agrīnā posma sarakste dokumentē dzejnieku ikdienas dzīves notikumus, radošā darba procesu un abu trimdinieku kontaktus ar laikabiedriem. Šī Aspazijas un Raiņa vēstuļu romāna daļa liecina arī par pirmajiem nopietnajiem sarežģījumiem viņu savstarpējās attiecībās, kuri ievada pakāpenisku atsvešināšanos abu dzīvesbiedru starpā.

Visas, arī iepriekš jau publicētās, abu dzejnieku vēstules interesentiem tiek piedāvātas jaunos, precizētos atšifrējumos, kuros novērstas salasījumu kļūdas un tekstoloģiskas nekonsekvences. Vēstulēm pievienotas izvērstas tekstoloģiskās pases, padziļināti, mūsdienu realitātei tuvināti komentāri, kā arī tekstos minēto personu un periodisko izdevumu rādītāji.

Gan jaunāko, gan arī iepriekšējos sarakstes publicējumus var lasīt Memoriālo muzeju apvienības mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti