«Prozas lasījumi» pulcēs zināmus rakstniekus un jaunus autorus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

No 2. līdz 7.decembrim Rīgā norisināsies literatūras festivāls "Prozas lasījumi 2014", kas pulcēs gan lasītāju iecienītus Latvijas rakstniekus, gan jaunos autorus, kā arī ārvalstu viesus. Literāti uzstāsies ar prozas darbu un tulkojumu lasījumiem dažādās Rīgas vietās - kafejnīcās, izstāžu galerijās, koncertzālēs un citviet, vēsta Latvijas Literatūras centra pārstāvji.

Jau ierasts, ka decembra sākumu Rīgā iezīmē Latvijas rakstošo autoru satikšanās un dalīšanās ar jaunākajiem darbiem literatūras festivālā "Prozas lasījumi". Šogad festivāls norisināsies deviņpadsmito reizi, rakstniekiem uzstājoties ar nesen tapušu prozas darbu publiskiem lasījumiem un gūstot pirmos iespaidus no klausītāju puses. Katru priekšnesumu vērtēs nozares profesionāļu un alternatīvā žūrija, veiksmīgāko jaundarbu autoriem festivāla noslēgumā piešķirot balvas.

Sešās festivāla dienās notiks desmit pasākumi - līdztekus pazīstamu Latvijas autoru priekšlasījumiem, norisināsies arī divi ārvalstu viesiem veltīti pasākumi Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, kā arī jauno literātu lasījumi no Latvijas Rakstnieku savienības paspārnē esošās kultūras programmas "Literārā akadēmija". Tāpat notiks jaunajiem prozas lasītājiem veltīts pasākums.

Festivāls tiks atklāts 2.decembrī plkst.18 koka ēku renovācijas centrā "Koka Rīga" ar rakstnieku Noras Ikstenas, Māras Zālītes, Arvja Kolmaņa, Aivara Eipura un Kurzemes prozas lasījumu laureāta lasījumiem. Kurzemes prozas lasījumu konkursā piekto gadu tika aicināti piedalīties Kurzemes reģiona prozas darbu autori. To lasījumi norisināsies 29.novembrī Ventspilī. Šī gada konkursa uzvarētāji piedalīsies divos festivāla "Prozas lasījumi" pasākumos Rīgā.

Žūrijā šogad darbosies literatūrzinātniece un profesore, Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes Latvistikas un baltistikas nodaļā Ieva Kalniņa, tulkotāja, žurnāliste un redaktore Ieva Lešinska-Geibere, dzejnieks, tulkotājs un literatūras žurnāla "Latvju Teksti" redaktors Guntars Godiņš, publicists, filozofs, rakstnieks, tulkotājs un interneta žurnāla "Satori.lv" galvenais redaktors Ilmārs Šlāpins, kā arī Jānis Oga - Latvijas Literatūras centra direktors. Paralēli profesionālajai žūrijai autorus vērtēs arī alternatīvā žūrija - Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes otrā un trešā kursa baltu filoloģijas-literatūrzinātnes studenti.

Festivāla vadmotīvu šogad veido scenogrāfa Uģa Bērziņa izstrādātā vizuālā identitāte, kurā proza ieguvusi fiziskas vietas veidolu. Proza kā iztēlota pasaule pieprasa citus spēles, uzvedības un domāšanas noteikumus, kuru robežas noteiks katrs nākamais autors. Ikkatrs Prozas lasījumu pasākums būs kā pieturas punkts ceļā uz šo nosacīto pasauli.

"Prozas lasījumu" programma skatāma festivāla mājaslapā. Ieejas visos pasākumos ir bez maksas.

Festivāls "Prozas lasījumi" kopš 1995.gada notiek decembra sākumā. Tas ir ikgadējs pasākums, kas no neliela lasījumu vakara Andreja Upīša dzimšanas dienas atcerei ir pārtapis vairāku dienu prozas festivālā, kura laikā dažādos pasākumos ar savu jaunāko darbu vai to fragmentu lasījumiem uzstājas dažādu paaudžu Latvijas rakstnieki un viesautori no visas pasaules.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti