Kultūras rondo

Egils Siliņš dzimšanas dienu atzīmēs ar koncertiem Cēsīs, Rēzeknē un izrādi Rīgā

Kultūras rondo

“Trīs zvaigznes. Zigfrīds”. Mūsdienīgs stāsts operetē par vesturiskām personām

Prozas lasījumi: Guntis Berelis lasa stāstu "Es un manas cūciņas"

«Prozas lasījumi»: Guntis Berelis lasa stāstu «Es un manas cūciņas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Alegorija ir viens no spēcīgākajiem un vienlaikus grūtākajiem mākslinieciskās izteiksmes līdzekļiem literatūrā. Ja lasīts kaut viens no rakstnieka Gunta Bereļa darbiem, tad šo novērojumu var novietot objektīva pamatojuma balstījumā. Turpinot "Prozas lasījumus", Guntis Berelis un viņa stāsts "Es un manas cūciņas".

Tā kā stāsts nav no īsajiem, rakstnieks iesāk ar ekspozīcijas pārstāstījumu: "Pieņemsim, Latvijas valsts prezidentam ir vaļasprieks – cūku audzēšana. Viņam laukos ir ferma – ļoti mūsdienīga, ar automātiskajām barošanas sistēmām. Viņš iegūst cūkgaļu, bet tai skaitā ražo arī kādu unikālu produktu. Kopš bērnības viņš atceras "Tūristu brokastu" brīnišķīgo garšu. Mūsdienās vairs nevar nopirkt tādas "Tūristu brokastis". Viņš ļoti vīlās, reiz nopirkdams lielveikalā "Tūristu brokastis", tāpēc ir izdomājis, ka ražos pats savu marku – "Konservēta prezidenta gaļa". Pats par sevi saprotams, ka šie konservi, neraugoties uz visai augsto cenu, kļūst ārkārtīgi populāri, tos pasniedz pat "Vincentā", viņi gūst starptautisku ievērību. Un tāpat pats par sevi saprotams, ka par prezidenta vaļasprieku ļoti interesējas žurnālisti.

Tātad prezidenta fermā ir ieradusies žurnālistu delegācija. Pats prezidents viņus izvadā, izrāda. Žurnālisti viņu kaitina, viņi ir stipri pastulbi. Viņš jau ir iesaucis kādu sievieti par blondo blozgu, kādu padzīvojuši vīreli par atvaļināto rokeri, kādu čali rozā biksēs no portāla par pintiķi."

Stāsta "Es un manas cūciņas" lasījumu klausieties audio pielikumā – Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo".

"Prozas lasījumu" programma pieejama festivāla mājaslapā

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti