Projektā «Ziemeļi - Dienvidi» šogad dzejnieki no Horvātijas un Kazahstānas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Piektdien, 4.septembrī, Kaņepes kultūras centrā Rīgā notiks ikgadējais ārvalstu viesu lasījums "Ziemeļi - Dienvidi", kurā šogad sastapsies dažādas dzejas pieredzes - ar lasījumiem uzstāsies dzejnieks Marko Pogačars (Horvātija) un Anuars Duisenbinovs (Kazahstāna).

Projekta ideja ir vienā lasījumā savest kopā divus dzejniekus no pilnīgi dažādām ģeogrāfiskām telpām un kultūras koordinātām, lai paklausītos, cik ļoti tas atspoguļojas viņu dzejā un tās pasniegšanas formā. Pēdējos gados lasījumā "Ziemeļi - Dienvidi", kas ik gadu notiek festivālā "Dzejas dienas", ir piedalījušies gruzīnu un igauņu, ēģiptiešu un lietuviešu, skandināvu un alžīru partneri, kuri ģeogrāfiski izvietoti tūkstošiem kilometru attālumā viens no otra. Dažāda poētika un kultūra, dažāda pasaules uztvere, dažādas valodas atrod savu saskares punktu Rīgā.

Šogad pāri veidos divi dzejnieki, starp kuru dzīvesvietām attālums ir vairāk nekā 4000 kilometri - Marko Pogačars no Horvātijas un Anuars Duisenbinovs no Kazahstānas. Viņi ir vienaudži - Pogačars dzimis 1984.gadā, bet Duisenbinovs - 1985.gadā. Abi nāk no valstīm, kuras 90.gados piedzīvojušas lielas pārmaiņas.

Taču abu dzejas poētiskais vēstījums spēcīgi atšķiras. Marko Pogačara ieturētie, minimālistiskie teksti uzpērk ar bezpatosa un cilvēcīgo toni, viņa dzejoļi robežojas ar prozu. Anuars Duisenbinovs - tas ir lirisks spēks, verbāla plūsma, tā ir pa īstam laikmetīga un brīva dzeja, kas rodas sabiedrībā, kurā eksistē ne mazums aizspriedumu.

Marko Pogačars ir apbraukājis vairumu dzejas festivālu, viņa dzejoļi tulkoti apmēram 30 valodās, viņš izdevis četrus dzejoļu krājumus un vēl dažas eseju grāmatas. Anuars Duisenbinovs ir piedalījies dažos dzejas festivālos savā valstī, viņš ir dažu publikāciju autors prestižos dzejas interneta žurnālos, taču šis viņam būs pirmais ārvalstu festivāls.

Šī gada Dzejas dienu viesus atdzejos Arvis Viguls un Svens Kuzmins.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti