Prezentēs divas grāmatas par ebrejiem Latvijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

"UNESCO nedēļas 2013" ietvaros muzejā „Ebreji Latvijā" šodien pulksten 17.30 notiks pasākums „Kaimiņu acīm: divu grāmatu par ebrejiem prezentācija".

Pasākumā tiks prezentēta grāmatas "Aizputnieku stāsti par ebrejiem" izdevums angļu valodā un rakstu krājums "Zaudētā kaimiņbūšana: ebreji Latgales iedzīvotāju kultūras atmiņā" krievu valodā.

Starpnozaru mākslas grupas SERDE projektā "Tradīciju burtnīca" grāmata "Aizputnieku stāsti par ebrejiem" 2008. gadā izdota latviešu valodā. Grāmatu veido 2005. un 2006.gadā dokumentētas mutvārdu liecības par pilsētas kultūras vēsturi – ebreju laikiem Aizputē. Pierakstītās mutvārdu liecības atspoguļo gan vietējo iedzīvotāju vērojumus un attieksmi pret ebreju tautu un viņu dzīvesveidu un tradīcijām, gan atklāj aculiecinieku liecības par genocīda norisēm Aizputē.

„2005.gadā mēs organizējām ekspedīciju „Folklora pilsētā" un  tās ietvaros, veicot pilsētā dažādus pētījumus, tika atklāti daudzi un dažādi stāsti, kuros atspoguļojās sadzīve ar ebrejiem," par grāmatas tapšanu stāsta viena no projekta īstenotājām Signe Pucena. „Pirms Otrā pasaules kara trešdaļa no aizputniekiem bija ebreji. Šie stāsti bija tik ļoti spilgti un emocionāli, ka nolēmām pievērsties šai tēmai. Laimīgas sakritības rezultātā mēs iepazināmies ar tulkotāju Ināru Dinni, kas bija ļoti ieinteresēta tulkot šo grāmatu angļu valodā un tā ir tapis tulkojums ar nelieliem papildinājumiem angļu valodā, ko mēs šodien prezentēsim muzejā."

Maskavā izdotais rakstu krājums "Zaudētā kaimiņbūšana" ir vairāku Dienvidlatgales mutvārdu vēstures vākšanas ekspedīciju rezultāts. Ekspedīcijās  2011. un 2012. gadā devās muzejs "Ebreji Latvijā" sadarbībā ar Daugavpils Universitāti un Jūdaikas pētnieku un pasniedzēju augstskolās centru "Sefer" (Maskava). Krājumā ir apkopotas gan atmiņas par ebrejiem, gan arī priekšstati par ebreju kultūru, reliģiju, dzīvesveidu mūsdienu Latgales iedzīvotāju starpā. Ar krājuma digitālo versiju var iepazīties vietnē šeit.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti