Pretēji tradīcijai šā gada Bukera balvu piešķir divām autorēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Prestižā Bukera balva literatūrā šogad piešķirta Kanādas un Lielbritānijas rakstniecēm Margaretai Atvudai un Bernardīnei Evaristo. Žūrijas pārstāvji atzina, ka, apbalvojot divus autorus, sanācis pārkāpt tradīciju, taču eksperti neesot spējuši noteikt tikai vienu labāko.  

“Bija divi romāni. Mēs ārkārtīgi vēlējāmies piešķirt šī gada balvu un nevarējām izšķirties, tāpēc balvu piešķirsim viņām abām,” atzina žūrijas priekšsēdētājs Pīters Florenss.

“Šogad ir divi balvas laureāti, kuri sadalīs godu un naudas prēmiju. Divi 2019. gada Bukera balvas laureāti daiļliteratūrā ir Margareta Atvuda par romānu “Testamenti” un Bernadīne Evaristo par darbu “Meitene, sieviete, citi”,” paziņoja žūrijas vadītājs.

Prēmija divām autorēm piešķirta pirmo reizi kopš 1992. gada.

79 gadus vecā Atvuda ir visu laiku vecākā laureāte, savukārt Evaristo kļuvusi par pirmo apbalvoto melnādaino sievieti.

Tikmēr literatūras kritiķi informēja, ka kanādiešu autores romāna  “Testaments” darbība notiek 15 gadus pēc viņas iepriekšējā romānā “Kalpones stāsts” aprakstītajiem notikumiem. Patriarhāli totalitārajā Gileādas valstī bargie sabiedrības likumi sievietēm atņem jebkādas tiesības, atstājot viņām tikai bērnu dzemdēšanas funkciju.

Savukārt rakstnieces Evaristo romānā aprakstīti 12 varoņu – galvenokārt tumšādaino sieviešu - dzīves stāsti.

Bukera balvu literatūrā piešķir par Lielbritānijā angļu valodā publicētu romānu. Līdz 2013. gadam uz to varēja pretendēt tikai britu un britu sadraudzības valstu pārstāvji, bet tagad to var saņemt arī citu zemju autori.

Pērn Bukera prēmija literatūrā piešķirta Annai Bērnsai par romānu “Piena pārdevējs”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti