Poļu dziedātāja Anna Marija Jopeka lasa Raini

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Jaunākajā projekta "Domasspēks" epizodē poļu dziedātāja Anna Marija Jopeka un Eva Ikstena-Strapcāne, kas iejūtas Aspazijas tēlā, interpretē Raiņa dzejoli “Varoņu laiks” no krājuma “Vētras sēja”.

Krājums “Vētras sēja” izdots 1905. gadā pirms Raiņa došanās trimdā un uzskatāms par spilgtu poētisku liecību 1905. gada notikumiem un izjūtām. Dzejoļu krājumu caurstrāvo dinamisms un cerības par latviešu tautas sociālo un politisko neatkarību.

Anna Marija Jopeka (Anna Maria Jopek) ir poļu dziedātāja, kas līdz šim izdevusi 14 mūzikas albumus. Sadarbojusies ar ievērojamākajiem Polijas mūziķiem, kā arī tādām starptautiskām mūzikas zvaigznēm kā Džo Lovano (Joe Lovano), Bobiju Makferinu (Bobby McFerrin), Krisu Boti (Chris Botti), Petu Meteniju (Pat Metheny) un citiem.

Anna Marija Jopeka gadā sniedz aptuveni 100 koncertu visā pasaulē – no Toronto līdz Vīnei un no Ņujorkas līdz Londonai. Dziedātāja ieguvusi neskaitāmus apbalvojumus – praktiski visas Polijas mūzikas balvas, kā arī Zelta un Platīna diska statusu saviem albumiem.

“Pati mūzika man ir lielākā dāvana. Un lielākais izaicinājums. Lūdzu, nelieciet manu mūziku džeza vai kāda cita žanra plauktiņā. Džezs ir svarīgākais, jo tas dod brīvību, laika un harmonijas izjūtu, tomēr es uzaugu ar poļu tautas dziesmām. Manas saknes meklējamas šajās slāviskajās ainavās un skaņās,” saka dziedātāja.

Jau vēstīts, ka „Domasspēks” ir projekts, kurā 29 īsfilmās sabiedrībā pazīstami cilvēki no visām Eiropas Savienības dalībvalstīm savā dzimtajā valodā lasa un savas kultūras tēlos ietērpj citātus no Raiņa un Aspazijas daiļrades. Projekts iekļauts Latvijas prezidentūras ES Padomē oficiālajā publiskās diplomātijas un kultūras programmā.

Īsfilmas veido Jura Podnieka studija, režisors Olafs Okonovs, operators Aleksandrs Grebņevs. Raiņa un Aspazijas lomās Latvijā iejūtas populārais mūziķis Goran Gora un Latvijas Televīzijas kultūras ziņu vadītāja Eva Ikstena-Strapcāne.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti