«Plašā apvāršņa konkurss» atklāj bērnu gudrību un brīvību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Rainim un Aspazijai būtu ļoti interesanti dzīvot 21.gadsimtā. Aspazija, piemēram, varētu būt gandarīta, cik plašas mūsdienās ir sieviešu tiesības, bet Rainim pavērtos plašs darba lauks, domājot latviešu jaunvārdus mūsdienu jēdzieniem. Šīs bija tikai dažas no bērnu atziņām, kas izskanēja 25.maijā Rīgā notikušajā "Plašā apvāršņa konkursa" finālā. Tajā piedalījās 62 skolēni - piecu reģionālo pusfinālu uzvarētāji no visas Latvijas.

"Labdien, dārgie Raini un Aspazija! Mani sauc Alise Brizgo, un es mācos Rīgas Franču liceja 3.c klasē. Šī grāmata būs kā sveiciens no manām dienām jums," tā "Plašā apvāršņa konkursa" dalībniece Alise Brizgo.

"Plašā apvāršņa konkursa" finālā bērnu uzdevums bija pastāstīt par savām mīļākajām mūsdienu grāmatām, iztēlojoties, ka viņus klausās Rainis un Aspazija.

Alise Brizgo stāstīja par viņai tuvo Laimas Kotas grāmatu "Matilde un Terēze jeb kā būt te, tur un citur". Viņa ieteica to noteikti izlasīt arī Rainim un Aspazijai: "Domāju, ka jums abiem būtu arī interesanti šo grāmatu izlasīt, jo tajā pieminēti dažādi mūsdienīgi notikumi, mūsdienu teicieni, žargonvārdiņi un cilvēku jaunizgudrojumi. Piemēram, jūs noteikti nezināt, kas ir aifons vai aipads."

Caur saviem stāstiem uzrunājot Raini un Aspaziju, daudzi bērni izteica pārliecību, ka abiem dižajiem rakstniekiem būtu ļoti interesanti dzīvot 21.gadsimtā. Arī tagad viņi noteikti būtu cīnītāji par taisnību un vienlīdzību, liels būtu viņu arī ieguldījums šobrīd tik nepieciešamo latviešu jaunvārdu izgudrošanā.

Daļa bērnu atklāja, ka viņiem vismīļākās ir grāmatas par dzīvniekiem, tās noteikti patiktu arī Aspazijai. Endžija Evelīna Valdmane no Ventspils centra sākumskolas stāstīja, ka viņu sajūsmina Margitas Gūtmanes grāmata "Minkāns".

"Es domāju, ka Aspazijai būtu patikusi šī grāmatiņa, jo Minkāns ir domātājs, ar viņu nav garlaicīgi. Aspazijai bija veseli desmit kaķi. Es arī gribētu tādu kaķīti kā Minkāns. Tāda kaķīša man nav, vecāki teica, ka arī nebūs. Pirms gada kaķīša vietā es dabūju dvīnīšus," atklāja Endžija Evelīna Valdmane.

Kopumā finālā piedalījās 62 skolēni - piecu reģionālo pusfinālu uzvarētāji no visas Latvijas. Ļoti atzinīgi viņu sniegumu novērtēja žūrijas pārstāve, dzejniece Māra Zālīte, kura piefiksējusi arī vairākas interesantas bērnu izteiktas prātulas.

"Ļoti patika, kā viens puisis stāstīja par Hariju Poteru, kas viņam ir mīļākā grāmata, un viņa pēdējais konstatējums bija, ka Rainis bija tāds pats brīvības cīnītājs kā Harijs Poters. Tad vēl man patika kādas meitenes teiciens - tas nebūs parasts zieds, tas būs ābeļzieds. Es tajā saskatīju tādu zināmu poēziju," norāda Māra Zālīte.

Māra Zālīte atzīst, ka no konkursantiem sagaidījusi vēl vairāk nekā cerējusi, īpaši iepriecina bērnu atraisītība un spēja patstāvīgi domāt un izteikt savu viedokli: "Es vienkārši apbrīnoju, cik viņi ir gudri, atraisīti, brīvi. Es domāju, ka tas saistās ar mūsu brīvību kā tādu. Mēs, padomju laika bērni, bijām daudz vairāk sasaistīti un pārbijušies. Ja runājam vispār par viņu grāmatu izvēli, es nedomāju, ka tā ļoti sakristu ar žūrijas viedokli par labu literatūru. Bet ir jāsaprot, ka tam visam ir jāiziet cauri, lai nonāktu pie lielās literatūras."

"Plašā apvāršņa konkurss" ir lielākais Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubilejas gada notikums bērniem. Kā uzsver viena no "Plašā apvāršņa konkursa" satura veidotājām, dzejniece Inese Zandere, ir prieks, ka bērniem patiešām izdevies izspraukties cauri šo autoru tā sauktajam obligātuma slānim un nodibināt personiskas attiecības ar viņiem.

"Šajā gadā izrādījās, ka Rainis un Aspazija ir ārkārtīgi pievilcīgi, jo piedalījās kopumā vairāk nekā 6000 bērnu, kas lielā mērā bija tieši Raiņa un Aspazijas nopelns," pauž Inese Zandere.

Kā vēstīts, konkursa galvenā balva ir iespēja piedalīties vienu nedēļu ilgā bezmaksas nometnē jaunajiem lasītājiem Raiņa un Aspazijas iemīļotajā pilsētā Jūrmalā. Nometne notiks augusta vidū, tās laikā bērni varēs darboties radošajās darbnīcās, tikties ar rakstniekiem un iesaistīties vēl daudzos citos notikumos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti