Kultūras ziņas

Restaurē Raiņa kapa vietu

Kultūras ziņas

Dānijas klātbūtne Latvijā

Bērnu plašā apvāršņa studijas

«Plašā apvāršņa konkursa» dalībniekiem grāmata svarīgāka par datoru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Tie, kuri apgalvo, ka jaunā paaudze nelasa grāmatas, būs patīkami pārsteigti uzzinot, ka vismaz 24 bērni Latvijā ir kaislīgi literatūras cienītāji. Tie ir "Plašā apvāršņa konkursa" laureāti no visas Latvijas, kuri šobrīd gūst zinības un arī atpūšas  jauno literātu nometnē.

Latvijas Televīzija jauniešus satiek brīdī, kad viņi dodas nelielā izbraukumā ar Latvijā taisītu katamarānu "Lover". Nometnes programmā nav tikai radošās darbnīcas un tikšanās ar literātiem - te ir arī pelnīta atpūta pirms skolas un obligātās literatūras ķīpām.

""Plašā apvāršņa konkursā" piedalījās vairāk nekā seši ar pusi tūkstoši bērnu no visas Latvijas, un šeit ir labākie 24. Var teikt, ka tie ir mūsu lasošākie bērni. Visu nedēļu viņi dzīvo Jūrmalā, apmeklē muzejus, tiekas ar rakstniekiem, atpūšas, raksta dzeju, taisa teātri, daudz ko dara," stāsta "Plaša apvāršņa konkursa" nometnes kopvede Zane Butule.

Konkursu rīkoja Latvijas Nacionālā bibliotēka un Bērnu un jaunatnes literatūras padome, atzīmējot Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubileju. Bērniem bija jāveic dažādi uzdevumi, jāraksta domraksts saistībā ar Raiņa un Aspazijas personībām un daiļradi, piemēram, par tēmu, kādas grāmatas viņi ieteiktu abiem latviešu literatūras dižgariem.

Tā, piemēram, Renāte atklāj, ka ieteikusi Imanta Ziedoņa "Epifānijas", jo, viņasprāt, Ziedonis un Rainis ir līdzīgi. Savukārt Undīne ieteikusi grāmatu "No Rīgas līdz Rīgai. Tobiass un Tama lielajā Bibliotēkas ceļojumā". "Man bija jāuzzīmē Rainim un Aspazijai karogi, tad jāraksta domraksts, es rakstīju par dzejoli "Ezītis". To dzejoli vairs neatceros, bet domraksts bija divas lapaspuses garš," stāsta Agate.

Kā apgalvo jaunieši, viņi lasa ne tikai Raini un Aspaziju. Turklāt viņi uzskata, ka lasīšana ir daudzkārt saistošāka nekā dirnēšana sociālajos tīklos vai datorspēļu spēlēšana. "Es šogad vasarā izlasīju 26 grāmatas. Man bija vēl viens konkurss par lasīšanu," saka Dāvids. Savukārt Artūrs atklāj: "Ja es piesēžos pie kompjūtera, tad kādu pusstundu, vairāk nē. Tur nav ko darīt, tur ir garlaicīgi."

Kā vēstīts, "Plašā apvāršņa konkursa" nometne vēl ilgs līdz 21.augustam, un jaunajiem lasītājiem priekšā vēl daudzi aizraujoši notikumi un tikšanās ar literātiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti