Pirmoreiz latviešu valodā iznākusi kazahu domātāja Abaja grāmata

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latvijā latviešu valodā pirmoreiz izdota kazahu domātāja un dzejnieka Abaja grāmata “Vēstījumi”. Grāmatas prezentācija notika Daugavpils Universitātē Kazahstānas vēstnieka Bauržana Muhamedžanova oficiālās vizītes ietvaros.

“Abaja grāmata “Vēstījumi” uzskatāma par svarīgāko un nozīmīgāko kazahu rakstības pieminekli. Un es patiesi priecājos par to, ka tagad tā ir pieejama arī latviešu lasītajam. Lai arī grāmata sarakstīta pirms vairāk nekā simts gadiem, tā vēl līdz šim izraisa mūsdienu lasītāja interesi, tāpēc ka tajā apkopotas gudras domas un pamācības, kas nav zaudējušas savu aktualitāti līdz šai dienai,” svinīgajā ceremonijā, uz kuru bija sapulcējušies Daugavpils zinātnes aprindu un radošās inteliģences pārstāvji, atzīmēja Kazahstānas vēstnieks.

Savukārt Daugavpils Universitātes prorektore zinātniskajā darbā Inese Kokina īpaši atzīmēja brīža simbolisko nozīmi: grāmata tiek nodota plašam lasītāju lokam Latvijas vecākās augstskolas sienās.

“Abajs savos darbos veltīja ļoti lielu uzmanību izglītībai. Viņš aicināja savu tautu, īpaši jauniešus, aktīvāk krāt zināšanu bagāžu. Pēc Abaja domām, tauta, kas nedomā par izglītību, gatavo sevi smagiem pārbaudījumiem,” uzsvēra Inese Kokina.

Abaja grāmata pirmoreiz iznākusi latviešu valodā Gunitas Mežules tulkojumā. Grāmatu izdevis apgāds "Media PRO1" ar Baltijas-Kazahstānas ekonomiskās sadarbības asociācijas atbalstu. Grāmata dāvinājuma veidā nonāks Latvijas bibliotēkās un augstskolās. 

Abajs (Ibrahims) Kunabajevs (1845. gada 2. jūlijs [10. augusts] – 1904. gada 23. jūnijs [6. jūlijs]) ir kazahu dzejnieks, komponists, apgaismotājs, domātājs, sabiedrisks darbinieks, kazahu literatūras pamatlicējs un tās pirmais klasiķis, kultūras reformators, kurš sekmējis tās tuvināšanos Eiropas kultūrai uz izglītotā islāma bāzes.

Viņa īstais vārds ir Ibrahims, taču iesauka Abajs (kazahu valodā “Abajs” nozīmē “uzmanīgais”, “piesardzīgais”), kuru viņam deva vecmāmiņa Zerē, pavadīja rakstnieku visu mūžu.

Pazīstamākais Abaja darbs ir viņa poēma prozā “Vēstījumi”. Savā grāmatā Abajs runā par stepes tautas vēstures, pedagoģijas, morāles un tiesību problēmām. Poēmu viņš sarakstīja mūža nogalē. Tā uzskatāma par svarīgāko un nozīmīgāko kazahu rakstības pieminekli. Par šīs grāmatas epigrāfu varētu kļūt brīnišķīgā lietuviešu dzejnieka Tomasa Venclovas vārdi: “Augstākais patriotisms ir cīnīties ar savas nācijas kompleksiem.”

“Vēstījumi” ietver četrdesmit piecus Abaja filozofiski ētiskos traktātus par dažādiem esības aspektiem, dzīves pieredzes bagāta cilvēka pamācības. Grāmata ir tapusi teju desmit gadu garumā. Pirmais vēstījums ir datēts ar 1890. gadu, pēdējais – ar 1898. gadu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti