Pirmo reizi O. Vācieša literāro prēmiju dzejā saņem divi laureāti – dzejnieki Inga Pizāne un Jānis Hvoinskis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Šā gada 13. novembrī, tieši dzejnieka 87. gadadienā, īpašā videoierakstā Carnikavas novada pašvaldība sadarbībā ar Ojāra Vācieša muzeju un Ojāra Vācieša biedrību paziņoja O. Vācieša literārās prēmijas dzejā laureātus. Pirmo reizi 18 gadu laikā, kopš tiek pasniegta balva, par laureātiem nosaukti divi dzejnieki – Inga Pizāne par dzejas krājumu “Siena, ko nosiltināt” (Jāņa Rozes apgāds, 2019) un Jānis Hvoinskis par dzejas krājumu “Mūza no pilsētas N” (Neputns, 2019), informēja Carnikavas pašvaldība.

Inga Pizāne
Inga Pizāne
Uz Ojāra Vācieša literāro prēmiju dzejā šogad pieteikts rekordliels dzejas grāmatu skaits. Deviņas izdevniecības un grāmatu apgādi šogad iesnieguši 20 dzejoļu krājumus, un Ojāra Vācieša prēmijas dzejā komisija pirmo reizi diviem dzejas krājumiem piešķīruši vienādi augstu punktu skaitu, tādēļ naudas balvu  – 1000 eiro – pasniegta diviem dzejniekiem.

Šogad Ojāra vācieša vērtēšanas komisija bija šādā sastāvā: Carnikavas novada domes priekšsēdētāja Daiga Mieriņa, Carnikavas novada sabiedrības pārstāvji Elita Terentjeva un Gundaris Kravalis, Ojāra Vācieša muzeja direktore un Ojāra Vācieša biedrības locekle Ieva Ķīse, Carnikavas pamatskolas latviešu valodas skolotāja Ilze Vāciete un Ojāra Vācieša biedrības loceklis un 2008. gada šīs prēmijas ieguvējs Ronalds Briedis.

Viena no šā gada laureātēm, dzejniece Inga Pizāne saka: “Dzīve tāda ir tāpēc, lai mēs to pārveidotu, ir teicis Ojārs Vācietis, un es viņam piekrītu. Un, manuprāt, dzeja ir tieši tā, kas palīdz pārmaiņas pamanīt – gan sevī pašā, gan pasaulē mums apkārt. Pat ja dzeja nav tā, kas maina pasauli, tā noteikti palīdz kļūt vērīgākiem un virzīt pasauli uz priekšu – lai tā kļūtu siltāka, poētiskāka, kaut kādā ziņā arī gan trauslāka, gan drosmīgāka, jo dzeja atklāj par mums ne tikai to varbūt skaistāko, bet arī vājās vietas, un, ņemot to vērā, tā mums palīdz dzīvot labāku dzīvi.”

Jānis Hvoinskis
Jānis Hvoinskis
Laureāts Jānis Hvoinskis: “Liels prieks ir saņemt balvu šajā interesantajā laikā. Jāsaka paldies redaktoram Kārlim Vērdiņam, kurš uzņēmās šo darbu un ievirzīja mani “Neputna” redakcijā, un paldies “Neputna” redakcijai. Lielākais paldies ir Carnikavas domei par to, ka pasniedza šo balvu man, izvēlējās mani – man pašam par pārsteigumu. Un paldies arī par to, ka gadu gadiem ilgstoši uzturējuši šo Ojāra Vācieša piemiņai veltīto balvu.”

Iesniegtie dzejoļu krājumi:

  • Izdevniecība “Neputns”: Jānis Hvoinskis “Mūza no pilsētas N”, Toms Treibergs “Biezoknis”, Raimonds Ķirķis “Kartes”, Katrīna Rudzīte “Ērti pārnēsājami spārni”, Krišjānis Zeļģis “Skaistuma klātbūtne”, Eduards Aivars “Dzejoļu remonts”. 
  • Izdevniecība “Pētergailis”: Liepa Rūce “Atspulga balss”, Tamāra Skrīna “Mini”, Leons Briedis “Rondeles”, Jānis Tomašs “Smagatlētika”.
  • Izdevniecība un grāmatu apgāds “Jāņa Rozes apgāds”: Sandra Ratniece “Šķietami klusu”, Inga Pizāne “Siena, ko nosiltināt”, Agnese Rutkēviča “Vietām cilvēki”.
  • Izdevniecība “Sava grāmata”: Egīls Vitauts Upelnieks “Leģendas” un “Par mums”.
  • Grāmatu digitālā drukātava “Drukātava”: Aivars Krūkliņš “Klātbūtne”,
  • SIA “Talsu Vēstis”: Helmuts Feldmanis “Pa baltu ceļu”.
  • Mākslinieku apvienība “Orbīta”: Elvīra Bloma “Izdzēstie attēli”.
  • Memoriālo muzeju apvienība: Nora Grēniņa “Tu sauci mani vārdā – upju līnijās”.
  • Apgāds “Literatūras kombains”: Valentīns “Melna ir tikai jūra”.

Ojāra Vācieša literārā prēmija dzejā tiek pasniegta reizi gadā par iepriekšējā literārajā gadā izdotu dzejoļu krājumu. 2003. gadā Ādažu novada dome kopā ar Carnikavas novada domi atjaunoja O. Vācieša prēmiju, bet kopš 2011. gada prēmiju piešķir Carnikavas novada dome, pasākumu organizējot sadarbībā ar Ojāra Vācieša muzeju un Ojāra Vācieša biedrību. Prēmijas mērķis ir godināt izcilā latviešu dzejnieka O. Vācieša piemiņu, popularizēt un atbalstīt Latvijas dzejnieku jaunradi un latviešu kultūras tradīcijas, sekmēt jauno dzejnieku radošo darbību.

Balvas laureātu vidū ir Jānis Rokpelnis, Amanda Aizpuriete, Inese Zandere, Inga Gaile, Andra Manfelde, Pēteris Brūvers, Imants Auziņš, Ronalds Briedis, Edvīns Raups, Leons Briedis, Anna Auziņa, Anna Dzintare, Māris Salējs, Daina Sirmā un Arvis Viguls.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti