Kultūras ziņas

Džemmas dienas Mežaparkā

Kultūras ziņas

Uz Rīgu atvesta senākā grāmata latviešu valodā

Slēptā dzīve. Homoseksuāļa dienasgrāmata

Pirmkārt cilvēks – izdots Kaspara Aleksandra Irbes dienasgrāmatu sējums «Slēptā dzīve»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Dzīve bez atmiņām ir nedzīvota dzīve! Tā uzskatīja jūrmalnieks Kaspars Aleksandrs Irbe, kurš sāka rakstīt dienasgrāmatu 1927. gadā un darīja to līdz pa sava mūža beigām 1996. gadā. Būdams homoseksuāls, Irbe dzīvoja noslēgti, un plašāka sabiedrība par dienasgrāmatu uzzināja tikai pēc viņa nāves. Irbes pieraksti ir unikāls laikmeta dokuments, kas atspoguļo Latvijā notiekošo teju piecdesmit gadu laikā. Biedrībai “Ascendum” sadarbojoties ar LGBT un viņu draugu apvienību Mozaīka”, klajā laists Kaspara Aleksandra Irbes dienasgrāmatu pirmais sējums “Slēptā dzīve. Homoseksuāļa dienasgrāmata 1927.–1949.”. 

“Manī apvienotas abas galējības – elle un debesis!” Tā savā dienasgrāmatā rakstīja jūrmalnieks Kaspars Aleksandrs Irbe. Irbe dienasgrāmatu daudzus gadus turēja slepenībā, plašāka sabiedrība par to uzzināja vien pēc viņa nāves un pateicoties Irbes mantinieka Ainara Radovica centieniem saglabāt unikālos pierakstus. Tagad klajā nācis Irbes dienasgrāmatu pirmais sējums “Slēptā dzīve. Homoseksuāļa dienasgrāmata”. Tajā apkopoti ieraksti, kas tapuši no 1927. līdz 1949. gadam.

“Daudzas lietas mums nav emocionāli pieejamas un saprotamas, bet tad, kad mēs esam informēti un izpratuši kaut kādas sabiedrības daļas pieredzes un apstākļus, mēs kļūstam par daudz labāk funkcionēt spējīgiem cilvēkiem,” komentējot nule izdoto grāmatu, norādīja “Ascendum” valdes priekšsēdētāja Antonija Skopa.

Atmiņas un novērojumi par piedzīvoto Ulmaņa laikā, okupācijas gados un atjaunotās Latvijas valstī ir unikāls vēsturisks materiāls, kas tapis teju piecdesmit gadu garumā.

“Tās ir pārdomas, pašrefleksija par svarīgiem jautājumiem. Arī par to, kas es esmu un kā es jūtos. Un arī tas, ko redzi, tie novērojumi,” stāstīja vēsturniece Ineta Lipša. “Viņam bija ļoti augsts pašnovērtējums. Viņš arī bija izglītots cilvēks, viņš daudz lasīja, regulāri gāja uz Nacionālās operas un baleta izrādēm. Tā ir tāda pagātnes daļa, kas parasti ir palikusi aiz borta šajos klasiskajos un tradicionālos politiskās vēstures naratīvos.”

Šī dienasgrāmata kalpo kā pierādījums, ka homoseksuāli cilvēki Latvijā ir bijuši vienmēr – tā atzīmē LGBT un viņu draugu apvienības “Mozaīka” pārstāvis Kaspars Zālītis: “Un arī pierādījums, ka tajā laikā, kad viņš dzīvoja, tā dzīve nebija ārkārtīgi represīva.”

Grāmatu sēriju iecerēts turpināt un izdot nākotnē arī vēlākos gados tapušās Irbes dienasgrāmatas. Kā uzsvēra grāmatas projekta vadītājs Andrejs Vīksna: “Galvenokārt tas tomēr ir par to, ka tas ir Irbe un viņš tur parādās kā cilvēks. Pirmkārt kā cilvēks. Visās savās pretrunās, skaistajā un neglītajā. Man šķiet, ka tas ir arī svarīgi."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti