Kultūra

Piektdien LNOB notiks baleta "Antonija #Silmači" pirmizrāde

Kultūra

Rīgas mākslas telpā atklās izstādi "Ekrāna ēra I: Pašportrets"

Pirāta Džona piedzīvojumi - lasāmi un klausāmi arī neredzīgajiem

Pirāta Džona piedzīvojumi - lasāmi un klausāmi arī neredzīgajiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Pirmo reizi Latvijā klajā nākusi grāmata bērniem, kurā Braila raksts apvienots ar audio formātu. Grāmata saucas „Pirāts Džons un karaļa karavīri”, un tās autors ir Raimonds Trūps, kurš pats arī grāmatas tekstu ierunājis audio versijā.

Grāmata tapusi pēc autora dēla Ernesta ierosmes, jo viņu ļoti aizrāvuši tēta izfantazētie stāsti par pirātu Džonu, ko viņš ik vakaru stāstījis pasaciņas vietā. Aizvadītā gada nogalē grāmata izdota tradicionālajā veidolā, iztulkota arī sešās svešvalodās, un nu dienas gaismu ieraudzījis tās izdevums Braila rakstā.

- Bērni, vai jūs dalāties ar kādu, kam ir vajadzīgs vairāk nekā jums?
- Jā, es ziedoju tiem, kam vajag.

Grāmatas prezentācijā Latvijas Neredzīgo bibliotēkā sapulcējušies bērni ir ļoti atsaucīgi un aktīvi, atbildot uz dažādiem jautājumiem, uz ko rosina grāmatā aprakstītie notikumi:

Jautājums bērniem - kā jūs domājat, kas ir pirmā mīlestība? - arī cieši saistīts ar grāmatu, un pēc bērnu prātojumiem, autors Raimonds Trūps izstāsta, kā tad grāmatas galvenajam varonim – pirātam Džonam veicās ar pirmo mīlestību:

„Pirmā mīlestība viņam nebija veiksmīga. Viņš iemīlējās cita pirātu kapteiņa meitā, bet tā beigās izrādījās tāda ragana, ka tik turies”.

Sarunā ar bērniem iesaistās arī grāmatas ilustrāciju autore Baiba Līmanebērnu g

„Jā, es tieši gribēju to parādīt, ka dzīvē ne viss, kas ir ārēji skaists, ir arī iekšēji labs. Ne viss, kas spīd, ir zelts”.

Romantiskās vietas Baibai Līmanei vislabāk paticis arī ilustrēt, bet autoram pašam mīļākā vieta ir par to, kā Džons piemānīja ienaidniekus, izliekoties par slimu ar mēri.

Grāmatas atvēršanas svētkos Raimonda Trūpa stāsti bērniem ļoti patīk, tieši tāpat kā savulaik viņa dēlam Ernestam, kad tētis, neko īpašu nedomādams, ļāvās fantāzijas lidojumam un sāka stāstīt tos pasaciņas vietā:

„Kad mans puika, kuram tagad ir 11 gadu, bija mazāks, tad kādu vakaru es izdomāju un pastāstīju viņam stāstiņu par pirātu Džonu. Kā Džons bēg no karaļa karavīriem un tie nekādi viņu nevar noķert, šo labo pirātu. Un tad kādus divus, trīs gadus pēc kārtas pa vakariem neko citu nevajadzēja lasīt, katru vakaru tikai tika prasīts – pastāsti par Džonu! Nu, sēdos uz gultas maliņas, un no kaut kurienes tas viss nāca, un stāstīju, stāstīju… Un beigās puika teica – tu taču pieraksti to, sen jau vajadzēja! Nu beidzot ne daudzas grāmatas, bet kaut vai viena – pats krējums ir nosmelts – un grāmata ir!”.

Kas tēta stāstījumā tā aizrāva, jautājums dēlam Ernestam, kurš arī ieradies uz Braila raksta izdevuma atvēršanas svētkiem:

„Man piesaistīja tas, ka es varēja aizvērt acis un iedomāties daudz ko, kā varētu būt. It īpaši mani piesaistīja tas, kā mans tētis man stāstīja – tā interesanti. Tas sižets un balss piesaistīja – gribējās klausīties tālāk”.

Raimonds Trūps ir uzņēmējs no Lielvārdes, un šī ir viņa pirmā sarakstītā grāmata. Tradicionālajā veidolā tā nāca klajā aizvadītā gada nogalē, tagad iztulkota arī sešās svešvalodās, un nu arī iznākusi Braila rakstā, kam pievienota arī audio versija, ko ielasījis pats autors.

Latvijas Neredzīgo bibliotēkas pārstāve Gunta Bite atzīst – šis ir patiešām ļoti īpašs notikums, jo līdz šim šādā salikumā grāmatas nav bijis:

„Šis notikums tiešām ir unikāls. Tas ir ļoti būtiski un svarīgi, tāpēc ka šī grāmata rosina lasīt šo pasaku kopā – vai ar vecākiem, vai ar skolotājiem, vai kādu citu. Viens var taustīt, lasot Braila rakstu, otrs var klausīties. Mēs baudām šobrīd fantastiskas idejas augli, un tas ir brīnišķīgi”.

Aicināts atklāt grāmatas galveno vēstījumu, Raimonds Trūps akcentē, ka grāmata ir stāsts par to, kā cilvēkam palikt uzticīgam savam iekšējam aicinājumam, savai sirdsbalsij un nepakļauties ārējās pasaules spiedienam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti