Kultūras ziņas

"Modes manifestācijā" inovācijas un rūpes par dabu

Kultūras ziņas

E-izstāžu galerija "StartUpArt" pulcē 130 amatiermāksliniekus

Kā strādā Latvijas Neredzīgo bibliotēka?

Pieskarties literatūrai. Kā strādā Latvijas Neredzīgo bibliotēka

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Šobrīd Latvijā ir pusotrs tūkstotis bibliotēku. Starp tām ir viena, kurā sev interesējošos tekstus atrod neredzīgie lasītāji. Latvijas Neredzīgo bibliotēkā top grāmatu tulkojumi no drukātiem burtiem uz Braila rakstu, audiogrāmatas un atvieglināti teksti.

"Dod pieci 2021"

Sabiedrisko mediju labdarības maratons "Dod pieci!" šogad izcels vides pieejamības problemātiku cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem, aicinot sabiedrību ieraudzīt to cilvēku ikdienu, kas saskārušies ar redzes, dzirdes un kustību traucējumiem.

Latvijas Neredzīgo bibliotēkas Braila raksta atbildīgā redaktore Anna Dubovika ir neredzīga kopš dzimšanas, un šobrīd, 36 gadu vecumā, apgūst otro profesiju – sociālais rehabilitētājs. Pirmā ir mūzikas pedagoģija. Latvijas Neredzīgo bibliotēkā caur viņas pirkstu galiem iziet grāmatas, kuras pirms nonākšanas pie neredzīgiem lasītājiem tiek tulkotas no drukātā uz Braila rakstu.

Dubovika skaidro, ka cilvēkiem, kas ir neredzīgi kopš dzimšanas, pirkstu jutība no redzīgajiem un tiem, kas redzi zaudējuši vēlāk, atšķiras. Pirkstu jutība tiek trenēta kopš bērnības, un Braila raksts tiek apgūts jau no 1. klases. 

Latvijas Neredzīgo bibliotēka, ieskaitot septiņas tās filiāles, ir vienīgā mūsu valstī, kas drukātās grāmatas pārnes uz Braila rakstu. Tādā veidā ik gadu pie neredzīgajiem lasītājiem nokļūst aptuveni trīsdesmit jaunu grāmatu. Tomēr būtiskākā tekstu reproducēšana notiek audio formātā. Bibliotēkā ir pieejamas vairāk nekā divi tūkstoši audio grāmatas, kā arī vairāk nekā simts izdevumu palielinātājā drukā. Bibliotēkā atrodamās grāmatas noder ne tikai cilvēkiem ar redzes, bet arī kustību traucējumiem, kā arī pēc dažādām slimībām. 

Viens no pastāvīgajiem bibliotēka apmeklētājiem Andris Kalniņš ir izlasījis visu tās krājumu audio un Braila formātā. Arī šodien Kalniņa kungs paņem svaigākos bibliotēkas izdevumus.

Kā atklāj bibliotēkas vadītāja Andra Jākobsone, pērn to, ieskaitot filiāles, ir apmeklējuši aptuveni 4000 lasītāju. Tāpat bibliotēkas ierakstītās audiogrāmatas ir iespējams lejupielādēt servisa sistēmā “Balss”, kas šobrīd papildināta ar mācību izdevumiem skolēniem. Un pavisam drīz pie lasītājiem nonāks arī grāmatas vieglajā valodā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti