Pierobežas pētnieču iespaidi apkopoti grāmatā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

 

Klajā nākusi grāmata “Latvijas pierobežas pēdējie mohikāņi”. Tās atvēršanas svētki notiks otrdien, 8.novembrī , plkst. 19 Zirgu pastā (Dzirnavu ielā 46, Rīgā).

Grāmata tapusi, īstenojot antropoloģes un fotogrāfes Elīnas Kursītes ideju - pēc ilggadējas lauka ekspedīciju pieredzes par Latvijas lauku iedzīvotājiem un to unikalitāti pastāstīt arī pārējai Latvijai. Idejas pamatā ir divi kritēriji - parādīt un izstāstīt stāstus par tiem, kas dzīvo Latvijas pierobežas joslā (2 km attālumā no Latvijas robežas ar kaimiņvalstīm vai jūru), un tiem, kas dzīvo ciemā, kur palikuši vairs tikai 10 vai mazāk iedzīvotāji.

Lieki piebilst, ka šādu ciemu Latvijā kļūst aizvien mazāk, un, visticamāk, vēl pēc dažām desmitgadēm vairs nebūs arī daļas no šajā grāmatā iekļautajiem.

Elīnas Kursītes dokumentārā tipa fotogrāfijas papildina sociālu, kultūras un vides jautājumu žurnālistes Elīnas Kolātes stāsti, kas veidoti ceļojuma piezīmju stilistikā, atspoguļojot individuālos iespaidus, paužot iepazīšanās atmosfēru, izceļot spilgtākos satikto cilvēku stāstus, iezīmējot katra satiktā mohikāņa atšķirīgumu, kas kopumā rada visu grāmatas kopiespaidu - Latvijas pierobežas cilvēku stāstu mozaīku.

Grāmata ir saistoša vizuāla un tekstuāla liecība, kurai interesanti un aizraujoši ir izsekot līdzi - par ko vēsta cilvēku sejas vaibsti, to apģērbs, apkārtējā daba un pašu veidotā iekoptā vide, kurai tie ir piederīgi.

“Latvijas pierobežas pēdējo mohikāņu” atklāšanas svētkos grāmatas autores Elīna Kursīte un Elīna Kolāte dalīsies gan nopietnos, gan muļķīgos novērojumos, cienās ar reibinošiem gardumiem un iepazīstinās arī ar vienu no mohikāņu ģimenēm, kas būs atbraukusi no tālās Tutinovas (ja nebūs aizsnidzis ceļš). Uz vietas arī varēs iegādāties grāmatas par īpaši izdevīgu cenu. Arī Latvijas grāmatnīcās “Latvijas pierobežas pēdējie mohikāņi” parādīsies 8.novembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti