Kultūras ziņas

Draugi – Andrejam Žagaram

Kultūras ziņas

Šovakar kļūs zināmi "Lielā Kristapa" laureāti

Gundegas Repšes "Retināts gaiss"

Pie lasītājiem dodas Gundegas Repšes jaunā grāmata «Retināts gaiss»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

“Laika nav. Mēs visi esam saistīti vienā notikumu ķēdē,” – tā savu jaunāko grāmatu “Retināts gaiss” raksturo rakstniece Gundega Repše, piebilstot, ka šis darbs ir lolots ilgi. 11. novembrī apgādā “Dienas Grāmata” iznākušais izdevums atvests no tipogrāfijas un vakarā piedzīvojis atvēršanas svētkus.

Kāds vecs vīrs aizved jaunu dāmu uz Venēciju. Tā varētu iesākt stāstījumu par jaunāko Gundegas Repšes romānu. Tomēr to neraksturo ģeogrāfija. Tas ir par ceļojumu cilvēka pieredzē, kultūrā un par neizprotamiem magnētiem, kas pievelk cilvēkus vienu pie otra.

“Tas, kas mani ir interesējis vienmēr, parādās arī šajā darbā. Laika nav. To man ir ieaudzinājuši mani vecāki…un ar to darbojas šī grāmata,” atklāj rakstniece Gundega Repše.

Rakstnieces jaunā grāmata pieteikta kā prozas darbu cikls. Pati autore to gan dēvē par romānu. Un šim četrdaļīgajam romānam Gundega Repše ir devusi nosaukumu “Retināts gaiss”.

Autore skaidro: “Man gribējās veco postmodernismu salaist kopā ar modernismu, dokumentālismu… ātri dabūt iekšā vienā grāmatā… bet īstenībā es par to nedomāju, kad rakstīju.”

Šobrīd Gundegas Repšes vārds ir saistīts arī ar romānu un monogrāfiju ciklu “Es esmu…” par latviešu rakstniekiem mūsu literatūras vēsturē. To radīšanā līdzīgi kā iepriekšējā autores iniciētajā romānu sērijā “Mēs. Latvija, XX gadsimts” ir piesaistīti vairāki mūsdienu autori. “Retinātais gaiss” ir kā atkāpe no vēstures tēmām, saka Gundega Repše.

Gundegas Repšes romānu klajā laidusi izdevniecība “Dienas Grāmata”, un tā ilustrācijās izmantoti gleznotājas Daces Lielās darbi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti