Kultūras ziņas

Domstarpības par Valmieras teātra būvniecības izmaksām

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kronvalda parkā skan dzeja Ukrainas atbalstam

«Pie kara nepierod» – Kronvalda parkā skan dzeja Ukrainas atbalstam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Septembra sākums ir Dzejas dienu laiks. Viens no pasākumiem, kas 7. septembrī pulcēja klausītājus, notika Kronvalda parkā pretī Krievijas vēstniecībai un saucās – "Pie kara nepierod".

Šodien daudzviet pasaulē notiek ukraiņu literatūras lasījumi, tāpēc 7. septembris izvēlēts, lai dzeju lasītu arī Rīgā, pretī Krievijas vēstniecībai, pievēršot uzmanību Ukrainas karam un tā postošajām sekām.

Pasākuma organizatore, dzejniece Elīna Vendija Rībena skaidroja: "Šis lasījums pamatā ir, lai kaut kā parādītu, ka mūs visus skar. Arī tos cilvēkus, kuri nav pieredzējuši karu, kā, piemēram, es. Es neesmu dzīvē saskārusies ar kaut ko tādu tieši, bet tās bailes tāpat tevi aizskar un tāpat tevi nomāc, un tev ir jācenšas par to it kā nedomāt, bet tāpēc tas nosaukums tāds – "Pie kara nepierod". It kā tu ikdienā piemirsti par to, ka tas notiek, tas sēž apakšā tev zemapziņā, tāpat kā pie nāves nevar pierast."

"Droši vien jebkura dzeja, ja tā ir patiesa, ir pret karu, lai gan mēs varam pasaules vēsturē atrast pietiekami daudz poēmu un slavas dziesmu dažādiem karavadoņiem un uzvarām kaujās, bet visbiežāk tie dzejoļi neizdzīvo ilgi, pazūd. Tie, kas atmasko karu, tie, kas parāda karu tādu, kāds tas ir – briesmīgu, necilvēcīgu – tie dzejoļi, tā dzeja turpina dzīvot. Es ceru," norādīja filozofs, dzejnieks, publicists Ilmārs Šlāpins.

Starptautiskais dzejas festivāls "Dzejas dienas 2022" no 2. līdz 11. septembrim ar daudzveidīgiem pasākumiem – dzejas, tai skaitā atdzejas, lasījumiem, performancēm, meistarklasēm un citiem – norisinās dažādās vietās Rīgā, bet visu septembri dažādi Dzejas dienu pasākumi notiks visā Latvijā.

KONTEKSTS:

2022. gada 24. februārī Krievijas prezidents Putins pavēlēja sākt Krievijas karaspēka iebrukumu Ukrainā. Putins apgalvoja, ka NATO gatavojas izmantot Ukrainu kā placdarmu agresijai pret Krieviju, lai gan šiem apgalvojumiem nebija nekādu pierādījumu. Ukraina uzskata, ka Putina patiesais mērķis ir iznīcināt Ukrainas valstiskumu un pakļaut šo teritoriju Maskavas kontrolei.

Karadarbības sākumā Krievija ieņēma Hersonas pilsētu, bet Ukrainas aizstāvjiem izdevās atvairīt uzbrukumu galvaspilsētai Kijivai. Krievijas karaspēks masveidā pastrādāja kara noziegumus Kijivas apgabala pilsētās, nogalinot civiliedzīvotājus. Pēc ilgas pretošanās maijā Krievijas spēku kontrolē nonāca arī stratēģiski svarīgā Mariupoles pilsēta.

Krievijas karaspēks pēc atkāpšanās no Kijivas galveno uzmanību koncentrējis uz Ukrainas austrumiem. Taču citviet okupācijas spēkiem nav izdevies būtiski pavirzīties uz priekšu. Ukraina saņem no Rietumiem arvien vairāk moderno ieroču un īsteno pretuzbrukumus, lai atkarotu okupētās teritorijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti