Kultūras ziņas

Simfoniskā mūzika stacijas laukumā

Kultūras ziņas

Laikmetīgais dejas festivāls "Vides dejas" Lūznavā

Reiz dzīvoja brāļi Grimmi

Pētnieks: Brāļu Grimmu pasaku popularitāte saistīta ar viņu radīto vēstījuma formu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

19. gadsimta sākumā Jākobs un Vilhelms Grimmi, apkopojot vācu tautas nostāstus, radīja jaunu pavērsienu literatūrā un filozofijā. Par pasakām un laikmetu stāsta arī Kaseles brāļu Grimmu biedrības izstāde, kas šobrīd aplūkojama Ojāra Vācieša muzejā.

“Brāļi Grimmi ir saistīti ar vācu romantismu. Viņi pirmie sāka interesēties par tautas poēziju un pirmie sāka pierakstīt mutvārdu pasakas. Tajās, protams, bija sava morāle. Ja rīkojas pareizi un gudri, arī nabadzīgajam un vājajam dzīvē viss var izdoties,” stāsta Brāļu Grimmu biedrības zinātniskais sekretārs Bernhards Lauers.

Grimmu pasakas ir tulkotas vairāk nekā 180 valodās, un izdoto grāmatu sējumu skaits pārsniedz miljardu. Un, kā uzskata pētnieki, popularitāte ir saistīta tieši ar viņu radīto pasakas vēstījuma formu.

“Pirmkārt, tā ir ļoti brīnumaina valoda. Dažas no izteiksmes formām ir ieviesuši tieši brāļi Grimmi. Piemēram, “reiz dzīvoja” vai “reiz sensenos laikos”. Otrkārt, pasakas vēsta par ikvienam cilvēkam saprotamām parādībām. Cilvēks pieaug, viņš saskaras ar pārbaudījumiem, tad viņam jāizvēlas, kurp doties un kā rīkoties. Tas viss simboliskā veidā ir iedzīvināts pasakās,” klāsta  Lauers.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti