Pērnais gads grāmatnīcās – grāmatas vairāk iegādājās internetā, labi veicās pašmāju autoru izdevumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Par spīti tam, ka aizvadītajā gadā grāmatnīcas dažādu ierobežojumu dēļ ik pa laikam nevarēja strādāt pilnā apjomā, jo grāmatas netika iekļautas pirmo nepieciešamības preču sarakstā, kopumā gads pārdošanas apjoma ziņā nav bijis dramatisks, atzīst Latvijas Radio aptaujāto grāmatnīcu pārstāvji. Cilvēku vēlme lasīt pandēmijas laikā neapsīka un iepirkumu grozā tika liktas dažādu žanru grāmatas – no garīgās un filozofiskās literatūras līdz romāniem un praktiskās psiholoģijas.

Pērnais gads grāmatnīcās
00:00 / 04:04
Lejuplādēt

Aizvadītais gads grāmatnīcām bija cīņas spara pilns, bet pārdošanas apjomu ziņā izdevās noturieties un apgrozījums dramatiski nenokritās. Apgāda "Zvaigzne ABC" īpašniece un valdes priekšsēdētāja Vija Kilbloka stāsta, ka "Zvaigznes" grāmatnīcām tāpat kā citiem šajā nozarē strādājošajiem uzņēmumiem, pagājušā gada sākums, kad grāmatnīcas ierobežojumu dēļ nedrīkstēja pārdot grāmatas klātienē, bet tikai distances tirdzniecībā bija grūtākais: "Kad patiešām apgrozījums izdevniecībai un grāmatnīcām nokritās uz pusi, tā cilvēku grāmatu mīlestība bija milzīga. To īpaši mēs jutām Ziemassvētku laikā, jo

šī gada decembrī pieaugums pārdoto grāmatu ziņā attiecībā pret attiecīgo periodu pērn ir par 5%.

Tas ļoti priecē. Mēs arī esam daudz strādājuši, lai būtu ko piedāvāt. Ja nebūtu visi šie ierobežojumi un grūtā situācija, tad gads būtu ļoti, ļoti labs. Kopīgais kritums izdevniecībai un grāmatnīcām kopā ir virs 2% pret pagājušo gadu, kas jau bija ar kritumu."

Vija Kilbloka lēš, ka kopā par šiem diviem pandēmijas gadiem samazinājums nebūs lielāks par 10%, kas, salīdzinot ar citām kultūras nozarēm, kas skartas smagāk, nav dramatiski. Turklāt pērn "Zvaigznes" grāmatnīcas interneta veikalam pieaugums bija 60% apmērā, kā arī pieaugusi elektronisko grāmatu lasīšana.

Faktu, ka grāmatas aizvien biežāk cilvēki iegādājas internetā, apliecina arī grāmatnīcas "Jānis Roze" reklāmas daļas vadītāja Ilze Veisbārde, sakot, ka kopumā 2021. gads grāmatu pārdošanas ziņā nebija ar plus zīmi, bet arī apgrozījuma kritums nebija tik straujš kā citām nozarēm. Raugoties no pārdotāko grāmatu klāsta "Jāņa Rozes grāmatnīcās". Ilze Veisbārde teic, ka pircēji iecienījuši pašmāju autoru oriģinālliteratūru: "Pirmajā vietā mūsu tīklā ir Andra Kalnozola "Kalendārs mani sauc". Otrajā vietā ir Jura Rubeņa grāmata "Starp divām bezgalībām". Un trešajā vietā ir Alīnas Katrānes grāmata "Prāta vētra". Grāmatas par personībām pērn turpināja iznākt. Gan par rakstniekiem, gan par mūziķiem."

Savukārt "Zvaigznes" grāmatnīcās pērn pirktākā grāmata bija Jura Rubeņa "Starp divām bezgalībām". Otrajā vietā Džoanna K. Roulinga "Ziemassvētku Cūks", tām seko Kristīnes un Kristapa Liepiņu "PAMIRS mana sirds mīlestībā", Zanes Daudziņas grāmata "Dienasgrāmata", Silvijas Brices "Baigās piezīmes", Maijas Miglas Streičas "Matildes gadsimts", kā arī Helēnas Oras "Panika".

Latvijas Nacionālā bibliotēka vēl nav nākusi klajā ar jaunākajiem datiem par izdoto grāmatu skaitu un to tirāžām 2021. gadā, bet pandēmijas pirmajā gadā strauji saruka Latvijā izdoto izdevumu skaits un to tirāža, sasniedzot zemāko punktu kopš neatkarības atjaunošanas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti