Dienas ziņas

Tautieši sagaida 2020. gadu "Straumēnos"

Dienas ziņas

Jaungada naktī vairāk pirotehnikas upuru

Pērn pirktāko grāmatu topā – pavārgrāmatas

Pērn pirktāko grāmatu topā – pavārgrāmatas un bērnu grāmatas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Grāmatnīcās 2019.gadā visbiežāk pirktas vietējo autoru radītās grāmatas. Topa augšgalā ir pavārgrāmatas un bērnu grāmatas. Bet šogad izdevēji plāno turpināt sarunas ar politiķiem, lai grāmatām samazinātu pievienotās vērtības nodokli un tās kļūtu lētākas.

Sestdienas rītā Rīgas Centrālajā bibliotēkā lasītāju nav daudz. Dažs ieskrien, apmaina savas grāmatas un skrien tālāk. Skatieni kavējas pie detektīvstāstiem un mīlas romāniem. Arī lasītāja Inta atzīst, ka izvēlas vieglākus vakara romānus, jo problēmu jau pietiek. 

Pašlaik populārs ir Aivara Freimaņa romāns “Katls”, arī Aleksandra Grīna romānu “Dvēseļu putenis” cilvēku grib pārlasīt.

Bibliotēkas darbinieces Inese stāsta, ka līdz ko tiek uzņemta filma vai iestudēta teātra izrāde, cilvēki pārlasa arī romānus. “Mīlas romānus un detektīvus lasa,” stāsta Inese.

Statistikas pārvaldes dati liecina, ka bibliotēku skaits Latvijā samazinās, tomēr aktīvo lasītāju skaits pieaug.

Iedzīvotāji ir čakli vietējo autoru darbu lasītāji. Grāmatizdevēji regulāri apkopo pirktāko grāmatu sarakstu. Tas, protams, neliecina, ka nopirktās grāmatas tiek izlasītas, taču tendences lasītāju vidū iezīmē.

No vietējiem autoriem populārāko grāmatu vidū ir Guntara Rača dzejoļu krājumi, Karīnas Račko mīlas romāni un Ulda Pīlēna darbi. Arī bērnu grāmatas ir ļoti gaidītas.

Desmit pirktāko grāmatu topā visvairāk dominē tā sauktās padomu grāmatas: kā  mīlēt, kā audzināt bērnus, būt veiksmīgam uzņēmējam un veselīgi ēst. 2019.gada populārāko grāmatu vidū atgriezušās pavārgrāmatas. Pašlaik absolūts līderis esot instagrama zvaigznes un fitnesa treneres Paulas Freimanes veselīga uztura padomi.

Nākamajā gadā grāmatizdevēji plāno turpināt sarunas ar politiķiem, lai samazinātu PVN likmi grāmatām. Tas būtu atspaids ne tikai izdevējiem, bet veicinātu arī izglītotu un kritiski domājošu sabiedrību, uzsver grāmatizdevēju asociācijas vadītāja. Līdz šim sarunas bijušas neveiksmīgas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti