Kultūras ziņas

Metafiziskais Ievas Maurītes un Zīles Ziemeles darbos

Kultūras ziņas

Reinis Zariņš un "Nakts dziesmas"

Kādu literatūru Latvijā iecienījuši lasītāji

Pērn pirktākās grāmatas vairākās izdevniecībās - latviešu autoru darbi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Izdevniecību "Jānis Roze", "Zvaigzne ABC" un "Mansards" pirktāko grāmatu sarakstā bijuši latviešu autoru darbi. Izdevēji arī šogad sola daudz interesantu grāmatu.

"Pirmajā desmitniekā, kas ir tāds ļoti labs un priecīgs pārsteigums, ir tikai latviešu autori. Un tā ir, manuprāt, ļoti, ļoti, ļoti pozitīva ziņa, jo bija tādi laiki, kad pirmajā desmitniekā latviešu autoru nebija nemaz," uzsver "Zvaigzne ABC" projektu vadītāja Kristīne Ilziņa.

"Jāņa Rozes" apgādā pirktākā bijusi Māras Zālītes "Paradīzes putni". Šim darbam seko Guntars Račs ar divām dzejoļu grāmatām un Initas Silas "100 vēstules sievietēm", kā arī Karīnas Račko romāni.

Račko, Rača un Zālītes grāmatas iekļuvušas arī apgāda "Zvaigzne ABC" pirktāko grāmatu sarakstos, kamēr  salīdzinoši nelielās izdevniecības "Mansards" pārdotāko grāmatu saraksta augšgalā ir citi autori. 

"Mansarda" galvenais redaktors Jānis Oga zina teikt, ka labi pirkts gan Ingas Gailes stāstu krājums "Piena ceļi", gan Viļa Lācīša atgriešanās krājums "Sekss un vardarbība", gan arī senāk sarakstīti, bet no jauna izdoti darbi, kā piemēram, Vizmas Belševicas triloģija "Bille".

"Jāņa Rozes" apgāda direktore un Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas vadītāja Renāte Punka atzina, ka klasikas popularitāti vairākos gadījumos veicinājusi tieši literāro darbu ekranizācija - tā tas noticis gan ar Anšlava Eglīša "Homo Novus", gan Melānijas Vanagas darbiem. Noskatītās filmas ieinteresējušas izlasīt gan grāmatas, kas bijušas šo filmu pamatā, gan vēl citus šo autoru darbus. 

Latvijas Rakstnieku savienības priekšsēdētājs Arno Jundze uzskata, ka grāmatu tirgū pasaulē notiek paaudžu nomaiņa, kur izcelties var arī Latvijas autori.

"Es domāju, ka, pirmkārt, jau arī latviešu literatūra ir kļuvusi vairāk tāda, kas aicina lasīt, bet otrkārt, lieta, kas ir kļuvusi nemainīga - pirmkārt, latviešu literatūra ir laba.

Vienkārši lasītājs bija pieradis lasīt kaut kādus tulkojumus. Šobrīd tajā globālajā grāmatu tirgū arī ir tāda kā paaudžu nomaiņa - vecie autori ļoti daudzi jau ir sākuši sevi atražot. Tie viņu krimiķi vai mīlas romāni - nu, kāds ir piektais, tāds ir piecdesmitais, un lasītājiem tas ir drusku apnicis, un globālais tirgus šobrīd piedāvā arī ļoti daudzus jaunus autorus, par kuriem neviens neko nezina, un viņi Latvijā nav īsti ejoši. Un uz šī fona, es domāju, arī latviešu literatūrai ir ļoti labas iespējas atgriezties vadošajā pozīcijā," stāsta Jundze.

Arī 2019. gadā izdevniecības sola pārsteigumus.

"Mums ir plānā brīnišķīgi tulkotie romāni gan bērniem, gan pieaugušajiem, jo mēs esam ieguvuši līdzfinansējumu no tulkošanas radošā atbalsts programmas "Radošā Eiropa", kas mums palīdz piesaistīt izcilus tulkotājus, lai izdotu ļoti labas grāmatas," priecājas "Jāņa Rozes" apgāda direktore Punka.

"Mansardā" sola stāstu krājumus, romānus, kā arī atkārtotus izdevumus. "Mēs turpinām darbu arī pie klasiķu kopotajiem rakstiem - iznāks Māra Čaklā rakstu otrais sējums un dramaturga Harija Gulbja rakstu otrais sējums," saka "Mansarda" galvenais redaktors Oga.

Grandiozi plāni esot arī "Zvaigzne ABC".  "Šogad mums ir ļoti daudz un lieli plāni, un kā dažus no tuvākajiem es varētu nosaukt fantastiskās, skrupulozās vēstures pētnieces Ingunas Baueres grāmatu par Dārtu Baroni. Es tagad nosaukšu pagaidu nosaukumu - "Gaidu, kad sāks snigt. Dārta un Krišjānis Baroni pirms tautasdziesmas". (..) Tas ir viens no tādiem dzirkstošākajiem Ingunas Baueres darbiem, un es domāju, mums visiem ir ko gaidīt," stāsta  "Zvaigzne ABC" projektu vadītāja Ilziņa. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti