Pēdējos gados renesansi piedzīvo krāsojamās grāmatas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Pēdējos gados atkal renesansi piedzīvo krāsojamās grāmatas. Tās ir plaši pieejamas arī internetā. Šai nodarbei nododas kā bērni, tā pieaugušie. Grūtāk ir atrast kvalitatīvas tieši Latvijā veidotas krāsojamās grāmatas. Taču, iespējams, šī niša drīz tiks aizpildīta, jo šonedēļ prezentāciju piedzīvo divi šādi izdevumi. Piektdien, 17.aprīlī, tiks atvērta mākslinieka Vilipsōna krāsojamā grāmata "Reiz dzīvoja Čaks", bet 13.aprīlī atvēršanas svētki bija Ilzes Trumpes grāmatai "Rīgas modes 20.gadsimta sākumā".

Ilzes Trumpes veidotā krāsojamā grāmata "Rīgas modes 20.gadsimta sākumā" aicina bērnus pastaigā pa seno Rīgu. Grāmatā bērni vispirms var aplūkot pastkartes ar pagājušā gadsimta sākuma Rīgas skatiem un tad, sajūtot tā laika atmosfēru, ķerties pie piedāvāto rīdzinieku tēlu izkrāsošanas.

"Pirmajā lappusē mēs redzam atklātnīti ar Elizabetes ielas ziemas skatu, turpat ir Krāmeru iela, arī ar ziemas skatu, to visu noskaņai vēl papildina piparkūkas un kliņģeri. Tanī pusē, kur ir krāsojamā daļa, redzamas dāmas mēteļos, biezajos apģērbos, kas ir jāizkrāso," autore Ilze Trumpe raksturo grāmatas pirmo atvērumu.

Tālāk bērni aicināti iepazīt Rīgas pirmo pilsētas teātri, arī to, kāds izskatījās pilsētas kanāls, Vērmaņa parks un citas Rīgas vietas pagājušā gadsimta sākumā, un tad attiecīgi arī izkrāsot tā laika Rīgas dāmas un kungus.

Lai vēl labāk sajustu laika garu, bērniem ir arī uzdevums pašiem uzrakstīt tekstu kādai no senajām pastkartēm. "Tad es izdomāju, ka vajadzētu rosināt arī uz rakstīšanu, ka tu pats vari uzrakstīt to novēlējumu vai vienkārši aizdomāties, ka tu vari rakstīt ar rociņu, piemēram: "Mīļā, Anna, daudz laimes tev!" Lai viņi redz to burtu un līnijas skaistumu. Man pat liekas, ka tā ir nevis izkrāsojamā grāmata, bet vērojamā grāmata, jo tās informācijas ir tik daudz," norāda Ilze Trumpe.

Ikdienā grāmatas autore Ilze Trumpe ir friziere un grimētāja Jaunajā Rīgas teātrī, viņa piedalās kino projektos un zīmē. Iedvesmu izdot pirmo krāsojamo grāmatu viņa guvusi, vērojot, cik bagātīgs ir šādu un līdzīgu izdevumu piedāvājums ārzemēs.

"Braucot ar teātri, mēs ejam ekskursijās uz muzejiem. Ieejot muzeja kioskā, var redzēt, ka tur ir tik daudz informācijas, kādā veidā tu bērnam vari izstāstīt par to, kas ir tā tavas valsts bagātība, kultūra. Vienkārši balta skaudība pārņem un liekas - nu kāpēc mums nav? Un tad es sev teicu - ņem un uztaisi!" saka Ilze Trumpe.

Ilze Trumpe jau iecerējusi nākamo grāmatu, kas būs veltīta vairāk zēniem aktuālajai tehnikas tēmai. Bet gluži likumsakarīgi, ka pirmo krāsojamo grāmatu Ilze Trumpe veidojusi par modi: "Ideja par modi bija pilnīgi organiska, jo man kopš bērnības bija tā, ka manas matemātikas vai vienalga kādas burtnīcas pēdējās lappuses bija piezīmētas ar princesēm un karalienēm."

Grāmatas atvēršanas svētki notika Ojāra Vācieša muzejā, kas arī piedāvās grāmatu saviem apmeklētājiem, jo, kā uzsver muzeja vadītāja Ieva Ķīse, šī grāmata labi sasaucas arī ar muzeja interesēm.

"Mūsu muzeja māja, to savulaik ir Broce zīmējis, jau 18.gadsimtā. Māja ir ļoti sena - bijušais traktieris "Jeruzaleme", uz kurieni smalkās Rīgas centra dāmas un kungi pa plosta tiltu pāri Daugavai braukuši šurp "uz zemēm" izklaidēties, šeit uz traktieri nākuši smalkajās pusdienās un tā grāmata pasakaini ar to sasaucas," pauž Ieva Ķīse.

Līdzās Ilzes Trumpes veikumam šonedēļ tiks prezentēta vēl viena krāsojamā grāmata ar dziļāku kulktūrvēsturisku zemtekstu - "Reiz dzīvoja Čaks". Tās autors ir mākslinieks Vilipsōns.

Kā izteicies pats mākslinieks, Čaku viņš izvēlējies zīmēt cerībā, ka bērni, "vēlāk paaugoties un skolā sastopoties ar Čaka dzeju, atcerēsies "simpātisko vīreli", ko bērnībā krāsojuši".

No 18.aprīļa bārā/kafejnīcā/ urbānās mākslas ģeneratorā „PinUp” (Rīgā, Pils ielā 7) būs apskatāma Vilipsōna izstāde-zibwakcīna „Čaks un V-sōns”. 17.aprīlī plkst.19.00 notiks tās atklāšana un vienlaikus arī Vilipsōna krāsojamās grāmatas „Reiz dzīvoja Čaks” prezentācija. Vilipsōna zibwakcīnu „Čaks un V-sōns” „PinUp” telpās varēs apskatīt līdz 17.maijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti