Labrīt

Ekonomiskā atkarība kavē aiziet no vardarbības. Sabīnes stāsts

Labrīt

Samazinās atkritumu poligonu skaitu – politiska izrēķināšanās vai centieni mazāk piemēslot

Aktieris Andris Bulis iepazīstina ar savu ceturto dzejas krājumu "Erotērika"

Pateikt otram mīļus vārdus – ar dzejas krājumu «Erotērika» iepazīstina Andris Bulis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ja šis dzejas krājums spētu bagātināt cilvēku attiecības, pamudinātu pateikt otram mīļus vārdus – tad mans mērķis būtu pilnībā sasniegts, – par savu tikko klajā nākušo dzejas grāmatu “Erotērika” saka Andris Bulis, kurš pirmkārt pazīstams kā aktieris, bet jau daudzus gadus raksta arī dzeju. “Erotērika” ir viņa ceturtais dzejoļu krājums.

“Man tikko bija ieraksts raidījumam “Dzīvīte brīvdienās”, pateicoties kuram es aizvien esmu arī televīzijā. Un tūlīt braukšu tālāk, jo jāpabeidz filmēties jaunajā seriālā “Tunelis”,” stāsta Andris Bulis, kurš Latvijas Radio uz sarunu satiek brīvā brīdī starp darbiem.

Pēc tam viņš dosies uz Brasas cietumu, kur tiek uzņemts seriāls “Tunelis”. Tas balstās reālos notikumos par masveidīgo ieslodzīto izbēgšanu no Pārlielupes cietuma 90. gadu vidū. Andrim Bulim seriālā ir galvenā loma, viņš atveido Kārli, kurš nepatiesi notiesāts ar mūža ieslodzījumu. Viņa tēlam gan nav reāla prototipa, bet seriālā ir arī patiesos dzīvsstāstos balstītas lomas.

Taču sarunas temats šoreiz ir cits – viņa tikko klajā nākusi dzejas grāmata “Erotērika”, kuras nosaukumā ir autora paša izdomāts vārds.

“Gribējās atrast tādu vārdu, kas uzreiz iezīmē grāmatas saturu, bet nav uzreiz tāds kliedzoši reklāmisks,” skaidro Andris Bulis. “Es skatījos, sāku domāt. Es kādu brīdi lasīju daudz ezotērisko literatūru, un tad es domāju tā – starp “ezotērisku” un “erotēriku” ir tieši mana grāmata.”

Sava loma grāmatas tapšanā ir Dž.Dž.Džilindžeram. Kad viņš vēl bija Dailes teātra mākslinieciskais vadītājs, viņam bija ideja par izrādi, kurā sieviete un vīrietis sarunājas dzejā. Aktrise runā populārās indiešu dzejnieces Rupi Kauras dzejoļus, bet tiem pretī skan Andra Buļa dzeja viņa paša interpretācijā.

Andris Bulis stāsta: “Es izlasīju visu, ko tajā laikā varēju dabūt par Rupi Kauru, un mani viņas dzeja ļoti uzrunāja, viņas dzejoļu krājums “Piens un medus”. Man pirmo reizi bija tā, ka es lasīju dzeju, ko ir sarakstījusi sieviete, un man bija ko atbildēt kā vīrietim, un tad es sāku rakstīt tā kā atbildes. Tā kā viņai tā dzeja tāda ļoti smeldzīga, sāpīga, bet tajā pašā laikā ļoti erotiska, nu vilšus vai nevilšus arī man tāda veidojās tā sarakste.

Tās ir vīrieša pārdomas no brīža, kad viņš satiek sievieti, viņš viņā iemīlas, šī kaisle, kā viņš viņu redz, cik viņš ir gatavs viņu pakļaut vai ļaut, lai viņa pakļauj, tāpēc, ja viņš mīl.

Tad ir šķiršanās brīdis, un tad beigās ir tādas kā atziņas, ka dažkārt, kad mums ir šī situācija reāli, mēs vairāmies, baidāmies, un, kad viss ir beidzies, ir pagājuši gadi, mēs saprotam, ka “pieskārieni bija īsi, toties tie bija īsti”.”

Fragmenti no krājuma "Erotērika"

''Es Tevi vēroju

Kad guli

Es mēru horizontu

Pēc Tevis

Tu esi mana

Pasaules mala''.

Dzejas izrāde Dailes teātrī saistībā ar Džilindžera aiziešanu neīstenojās, bet Andris Bulis ar dzejas lasījumiem Ērika Upenieka mūzikas pavadībā viesojies daudzviet Latvijā, līdz cilvēki sāka vaicāt, kur šo dzeju var izlasīt. Tā arī tapa krājums, kam ir rūpīgi pārdomāts vizuālais tēls un ko papildina arī Arvila Lindes ilustrācijas.

“Es tagad pārlasīju to grāmatu, un tagad man liekas, ka tur nekas tāds baigais nav, viss ir normāli. Nu uzrakstīt, ka es tevi gribu un kā es tevi gribu... Es domāju, ka kādreiz kāds kādam tā ir pateicis. Bet, kā izrādās, varbūt ne tik bieži, kā sievietes vēlas, lai otrā pusīte viņām to pasaka. Man jau liekas, ka svarīgi, ja abi sāk runāt. Un, ja varbūt, lasot šo dzeju, mēs apstādinām mazliet laiku, piebremzējam, varbūt nedaudz aizmirstam par tām problēmām, kas visur tiek apkārt mums sludinātas, un uzčukstam austiņā blakus esošajam, ka – šodien šausmīgi gribas ar tevi mīlēties! – tas taču tik forši!” atzīmē autors.

“Vispār jau, man liekas, ka krājumā ir arī tāda laba humora deva. Tā ir uzdrīkstēšanās. Un, ja es varu dot iespēju ar šiem dzejoļiem aizdomāties vai mazu drosmīti kaut kam, tad mans mērķis ir sasniegts.”

Fragmenti no krājuma "Erotērika"

“Šonakt iemīlējos

Bedrēm okupētā ielā

Tā koku lapu piesegā

Bet viena

Šonakt iemīlējos

Tavā

Garšā

Tā palika

Uz manām lūpām

Bezsamaņā

Viegla....''.

Tik atklāti runāt ir patiešām liela uzdrīkstēšanās – uzskata Inga Grencberga, kura arī savā grāmatā nav vairījusies runāt par ļoti personiskām lietām un kurai Andris Bulis savu grāmatu iedevis izlasīt vienai no pirmajām.

Viņa krājumu raksturo kā mūsdienīgu, aktuālu un sajūtu pārpilnu: “Tā labā sajūta, ka Andris kā vīrietis ļoti labi spēj mums sievietēm-lasītājām iedot šo sajūtu, ka šajās lietās vīrietis spēj just ļoti īsti, ka viņš nav virspusējs. Tā īstuma sajūta šajā dzejas krājumā ir pats labākais.”

Andra Buļa ceturtais dzejoļu krājums “Erotērika” tikko nācis klajā. Šobrīd viņam ir daudz darba kā aktierim – rit pēdējās filmēšanas dienas seriālam “Tunelis”, Dailes teātrī notiek komēdijas “Totāla izgāšanās” mēģinājumi ar cerību uz pirmizrādi nākamā gada sākumā.

Kā ļoti interesantu pieredzi Andris Bulis gaida filmēšanos Māra Martinsona spēlfilmā “Zeme, kas dzied”, kas vēstīs par pirmajiem Vispārējiem dziesmu svētkiem un kurā Andrim Bulim būs nozīmīga loma.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti