Kultūras ziņas

Dažādu žanru mūzika "Jūrmalas festivālā"

Kultūras ziņas

"Tā saucamā mīlestība" – viena vakara stāsts

Starptautiskā Jāņa Baltvilka balva 2021

Pasniegs Jāņa Baltvilka balvas; žūrija gandarīta par dažādību bērnu un jauniešu literatūrā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Jau septiņpadsmito gadu dzejnieka Jāņa Baltvilka dzimšanas dienā, 24. jūlijā, Latvijas Bērnu un jauniešu literatūras padome pasniegs Starptautisko Jāņa Baltvilka balvu trīs kategorijās – bērnu un jauniešu literatūrā un grāmatu mākslā, kā arī balvu “Jaunaudze” par debiju.

Starptautiskās Jāņa Baltvilka balvas projekta vadītāja Silvija Tretjakova skaidro: “Baltvilks bija mūsu sabiedriskās organizācijas “Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padome” aktīvs dalībnieks un ir pazīstams kā dabas cilvēks un ornitologs, spēcīgs dzejnieks un arī tulkotājs. Viņš sākumā iedibināja domu, ka tomēr balva bērnu literatūrā ir jāizceļ īpaši un tai jābūt arī finansiāli stiprai balvai.”

Aizvadītais gads bērnu un jauniešu literatūrā un mākslā bijis radošs un ražīgs, žūrija kopumā izlasījusi vairāk nekā sešdesmit grāmatu, kas bija atlasītas no kopējā izdevumu klāsta.

Baltvilka balvas žūrijas pārstāve, literatūrzinātniece Ilze Stikāne atzīst, ka grāmatu daudzveidība ļoti iepriecina: “Vispār tas, uz ko žūrija vispirms raugās, ir svaigums un oriģinalitāte, tādēļ varbūt arī dažas grāmatas, kas ir tradicionāli labas, paliek neminētas, kaut gan arī ir ļoti labas grāmatas. Žūrija vienmēr pievērš uzmanību tam, kas ir svaigāks un pārsteidzošāks gan mākslā, gan literatūrā, un tāpēc šī aina, kas ir nominētās grāmatas, parāda daudzveidību.”

Mākslas vēsturniece un kritiķe Aiga Dzalbe, kura arī piedalījās grāmatu vērtēšanā teic, ka vērtējamo grāmatu klāstā nebija tādu autoru, ar kuriem asociējas pēdējo gadu bērnu grāmatu ilustrācija, viņa priecājas, ka parādās arvien jauni ilustratori.

“Šogad liels prieks par to, ka bērnu literatūrai pievērsušies rakstnieki, kas līdz šim bērniem nav rakstījuši, bet kas jau roku ir iemēģinājuši pieaugušo literatūrā, tādi kā Ērika Bērziņa, Marts Pujāts, Inga Žolude, kas pieaugušos lasītājus priecējuši jau labu laiku un šogad pārsteidz ar ļoti labām grāmatām bērniem,” pauž Ilze Stikāne.

Uz Jāņa Baltvilka balvu bērnu un jauniešu literatūrā pretendē:

  • Ērika Bērziņa, “Mammas dzejoļi” (“Liels un mazs”, 2020);
  • Inese Paklone, “Latvijas dzimšanas dienas sala” (“Pētergailis”, 2020);
  • Marts Pujāts, “Ej nu ej” (“Liels un mazs”, 2020);
  • Dzintars Tilaks, “Šausmiņa” (“Zvaigzne ABC”, 2020);
  • Juris Zvirgzdiņš, “Kapteiņa zirdziņš” (“Liels un mazs”, 2020);
  • Inga Žolude, “Pirmo reizi uz Zemes” (“Liels un mazs”, 2020).

Uz Jāņa Baltvilka balvu grāmatu mākslā pretendē:

  • Kitija Role par ilustrācijām Lienes Bērziņas literārajai pasakai “Ķiverēns” (“Be the Bear”, 2020);
  • Lāsma Pujāte par ilustrācijām Marta Pujāta dzejoļu krājumam “Ej nu ej” (“Liels un mazs”, 2020);
  • Vivianna Maria Stanislavska par ilustrācijām Daces Kravales literārajai pasakai “Dorabellas istaba” (“Liels un mazs”, 2020);
  • Mārtiņš Zutis par ilustrācijām Jura Zvirgzdiņa literārajai pasakai “Kapteiņa zirdziņš” (“Liels un mazs”, 2020);
  • Anita Rupeika par ilustrācijām Jura Zvirgzdiņa literārajai pasakai “Tobiass un rakstnieks” (“Pētergailis”, 2020);
  • Reinis Pētersons par ilustrācijām Ineses Zanderes garstāstam “Puika ar suni. Otrā burtnīca. Bunkurs” (“Liels un mazs”, 2021), Anti Sāra garstāstam “Perts sprukās” (“Liels un mazs”, 2020), kā arī Daniila Harmsa dzejoļu krājumam “Ļoti briesmīgs notikums” (“Liels un mazs”, 2020).

Pretendenti AS “Latvijas Valsts meži” balvai “Jaunaudze” par debiju bērnu literatūrā un grāmatu mākslā:

  • Līva Vecvagare, “Mārtiņš Datortārpiņš” (“Zvaigzne ABC”, 2020);
  • Ērika Bērziņa, “Mammas dzejoļi” (“Liels un mazs”, 2020);
  • Marts Pujāts, “Ej nu ej” (“Liels un mazs”, 2020);
  • Inga Žolude, “Pirmo reizi uz Zemes” (“Liels un mazs”, 2020);
  • Kitija Role par ilustrācijām Lienes Bērziņas literārajai pasakai “Ķiverēns” (“Be the Bear”, 2020).

Kā jau ierasts aizvadītajos gados, Jāņa Baltvilka balvas pasniegšanas svinīgā ceremonija notiks Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā. Šobrīd ir zināma starptautiskā laureāte, un tā ir  franču rakstniece Delfīne de Vigāna par romānu “No un es”.

“Franču rakstniece Delfīna de Vigāna pievērsusies asu sociālu problēmu risinājumam pusaudžiem un jauniešiem tādā ļoti labi uztveramā veidā, iesaistot jaunieti, šajā grāmatā “No un es”. Tā ir pusaugu vecuma meitene, kura iepazīstas ar jaunu bezpajumtnieci un iesaistās ar visu savu sirdi un dvēseli, ar visu pusaudžu maksimālismu problēmas risināšanā,” klāsta Stikāne, “tas ir ļoti spilgti un arī kontrastā tam, kā šīs problēmas spēj risināt sabiedrība. Latviešu pusaudžu literatūrā ir maz grāmatu, kas spēcīgi un spilgti risina sasāpējušas sabiedrības problēmas, rakstnieki varbūt vairās pievērsties  šo smago jautājumu risināšanai, bet tulkotā literatūra šajā ziņā mūs iepriecina.”

Tretjakova skaidro, ka laureāti tiks popularizēti tālāk Eiropas līmenī, nominējot Hansa Kristiana Andersena balvai, Astrīdas Lindgrēnas piemiņas balvai, IBBY goda rakstam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti