Pasaules grāmatu dienā UNESCO aicina lasīt grāmatas, lai izbēgtu no izolācijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Laikā, kad skolas ir slēgtas un cilvēki tiek lūgti ievērot sociālo distancēšanos, UNESCO aicina atzīmēt Pasaules grāmatu un autortiesību dienu, paziņojumā medijiem uzsverot, ka lasīšana pašlaik vēl vairāk nekā iepriekš kļuvusi par iespēju izbēgt no ikdienas izolācijas, stimulēt prātu un veicināt radošumu.

Ik gadu 23. aprīlis tiek atzīmēts kā Pasaules grāmatu un autortiesību diena. Visa gada garumā, bet jo īpaši šajā datumā, UNESCO atgādina grāmatu lasīšanas un lasītprasmes lielo nozīmi gan pieaugušo, gan bērnu dzīvē. Lasītāji visapkārt zemeslodei, kā arī grāmatu industrijas profesionāļi tiek aicināti sociālajos tīklos popularizēt grāmatu lasīšanas un autortiesību svētkus, izmantojot tēmturus #StayAtHome un #WorldBookDay.

“Covid-19 laikā, ja atveram grāmatu, spējam ceļot tur, kurp ikdienā nav iespējams, un iepazīt pasauli tās daudzveidībā, tāpat arī  caur kopīgi lasītiem vārdiem rodam kopības sajūtu.

Grāmatu lasīšana sekmē personības izaugsmi, radošo garu un veido mīlestību pret rakstīto vārdu visa mūža garumā,” uzsver UNESCO pārstāvji.

Kopš 1995. gada Pasaules grāmatu un autortiesību diena ir kļuvusi arvien populārāka, un katru gadu tajā iesaistās arvien vairāk organizācijas un uzņēmumi.

UNESCO atzīmē, ka 23. aprīlis pasaulē pazīstams arī kā diena, kad tiek nodota stafete no vienas Pasaules grāmatu galvaspilsētas nākamajai: katru gadu UNESCO un citas starptautiskas organizācijas, kas pārstāv lielos grāmatu industrijas sektorus – izdevējus, grāmatu tirgotājus un bibliotēkas –, izvēlas vienu pilsētu pasaulē, kas attiecīgajā gadā kļūst par Pasaules grāmatu galvaspilsētu. 2019. gadā tā bija Šarjaha (Apvienotajos Arābu Emirātos). 2020. gada 23. aprīlī – šo titulu pārņem Kualalumpura (Malaizijā).

Grāmatu galvaspilsētas uzdevums ir viena gada garumā, sākot ar 23. aprīli, veicināt ar grāmatu industriju un lasītprasmi saistīto interesi un procesus gan sava reģiona, gan pasaules mērogā.

Kualalumpura savā izveidotajā programmā centīsies veicināt lasīšanu visās tās formās, uzlabot vietējās grāmatu industrijas infrastruktūru, aicināt lasītājus no dažādām  kopienām iepazīties ar digitālo grāmatu pasauli un caur lasīšanu veicināt jaunatnes pašapziņu. Tiek plānots veidot grāmatu pilsētu (Kota Buku kompleksu), lasīšanas kustību vilcienu pasažieriem, pilnveidot digitālo grāmatu vidi un uzlabot pieeju grāmatām Malaizijas Nacionālajā bibliotēkā cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti