Pasaka, kas noslēdzas ar Kaķu ciema vēlēšanām: Kārļa Ķezbera «Brencītis»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Trešdien Durbes pilī atvērs pārizdoto Kārļa Ķezbera pasaku "Brencītis", kas pie lasītājiem Latvijā atkal dosies 51 gadu pēc pirmizdevuma trimdā. Publicista Arņa Šablovska ieskatā, Ķezbers ir unikāls rakstnieks dzīvnieku brīnumpasaku žanrā.

“Kārlis Ķezbers ir viens no tiem literātiem, kuram bija liktenis piedzīvot abas okupācijas un kurš devās trimdā. Trimdā viņš īsti sāka rakstīt. Tieši dzīvnieku brīnumpasaku žanrā viņš ir absolūti unikāls. Pēc Kārļa Skalbes es nezinu neviena,” norāda Šablovkis.

Arnis Šablovskis stāsta par Kārļa Ķezbera pasaku
00:00 / 01:21
Lejuplādēt

Ķezbera pasakās īpaši akcentējams esot apstāklis, ka dzīvnieciņi nodarbojas arī ar politiku – “Brencītis” beidzas ar Kaķu ciema vēlēšanām. “Pasakā “Takšelis Makšelis”, kuru, cerams, izdosim jaunajā gadā, ir izskaidrots, kas ir demokrātija,” uzsver Šablovskis.

Brencīša tēlā Ķezberis ir ielicis ļoti daudz no sava likteņa – Brencītis pazūd no savām mājām, ceļo, daudz ko piedzīvo un veiksmīgi atgriežas mājās. “Šīs pēdējās sadaļas Kārlim Ķezberim nebija. Viņš bija spiests mūžu pavadīt Amerikas Savienotajās Valstīs,” norāda Arnis Šablovskis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti