Rīta Panorāma

Intervija ar mūziķiem no "Sunny Groove Dixie"

Rīta Panorāma

Izstrādās Eiropas velo stratēģiju, Latvijai būs jāsakārto infrastruktūra

"Ziņģe par Rīgu" ar Dinsberga un Reinberga humoru

Pārizdod Ernesta Dinsberga pārsteidzošo «Ziņgi par Rīgu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Populārākā 19.gadsimta latviešu autora Ernesta Dinsberga grāmata "Ziņģe par Rīgu" viņa 200.dzimšanas gadā tikusi pārizdota, svinot arī 1975.gada izdevuma komentāru autora Aleksandra Jansona 100.dzimšanas dienu. 

Grāmatā Rīgas dzīves ainas apraksta pats Dinsbergs, taču pamatā ir no Valmieras ienākušā dzejnieka Mārča Reinberga dzejojumi. 

"Dinsbergs, Reinbergs lasītāju ķer uz izbrīnu ... jo viņš nav dzimis Rīgā. Viņš ir ienācis Rīgā, ieraudzījis Rīgu, apbrīnojis, apdziedājis," stāsta literatūrzinātniece Ausma Cimdiņa.

Vēlāk "Ziņģi par Rīgu" citēja Blaumaņa un Aspazijas grāmatu varoņi. 

"Aspazijas bērnības atmiņās, "Zila debess zelta mākoņos" tas pats," atklāj Cimdiņa, citējot Dinsbergu: "Rīga, Rīga, dažs tā saukā, tur tie lepnie kungi braukā."

"Un Aspazijas mazā Elza saka: bet tad jau es, pelēkā pele, nemaz tur nedrīkstu rādīties," viņa stāsta par darba ietekmi latviešu literatūrā. 

Jauno izdevumu papildina 19.gs. attēli un skaidrojumi. 

Dinsbergs skolā gājis vien divus mēnešus, taču, strādājot par kučieri, apguvis vācu valodu un, ar roku pārrakstot Stendera "Augstas gudrības grāmatu", iemācījies rakstītprasmi. Kā bija redzams no Dinsberga 200.dzimšanas dienai veltītas izstādes Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, viņa rokraksts šī iemesla dēļ līdzinājās iespiestiem burtiem

Dinsbergs ir zināms arī kā Krišjāņa Barona pirmais skolotājs Kubeles pamatskolā. Ar apbrīnojamu neatlaidību un darbaspējām apveltītais Dinsbergs kā publicists, rakstnieks un zinātņu popularizētājs ir vairāk nekā 300 publikāciju un  vairāk nekā 100 dažādu tulkojumu un oriģināldarbu autors.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti