Par vārda un izteiksmes brīvību: Radio «Naba» ēterā notiks dzejas lasījumi «Dzeja bez mūriem»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Sestdien, 23. februārī, plkst. 15.00 radio “Naba” (95,8 FM) literatūras raidījumā “Bron-Hīts” notiks dzejas lasījumi ‘‘Dzeja bez mūriem’’, informēja raidījuma veidotāji.

Mūsdienās mēs visā pasaulē novērojam, kā rodas jauni mūri, kuri atdala cilvēkus. Betona mūri, dzeloņdrāšu nožogojumi vai it kā sliktāk saskatāmi, bet ļoti augsti mūri, kurus uzbūvējusi nauda un nevienlīdzība.

Pēdējā laikā pasaulē notiek dažādi notikumi, kuri veicina cilvēku segregāciju: Donalda Trampa valdības attieksme pret bēgļiem no Meksikas, represijas pret kurdu iedzīvotājiem Turcijā, represijas pret katalāņu brīvības cīnītājiem Spānijā, Ukrainas politieslodzītie Krievijā, LGTB+ kopienas spīdzināšana un slepkavības Čečenijā, brīvās preses iznīcināšana Ungārijā, antisemītisma izpausmju atjaunošanās visā Eiropā.

Arī Latvijā ik pa brīdim ir saskatāmi mēģinājumi ierobežot vārda un izteiksmes brīvību un pievienoties tai Eiropas daļai, kura vēlas turpināt dzīvot segregētā sabiedrībā un aiz baiļu mūriem paslēpties no cilvēkiem, kuriem nepieciešama palīdzība vai cilvēkiem, kuri vēlas pastāstīt kādas neērtas patiesības.

Meksika šajā gadā piedzīvoja dramatiskus notikumus uz robežas, kad pēc Donalda Trampa valdības iniciatīvas bēgļu bērni tika nošķirti no vecākiem un cilvēki, kas vēlējās iekļūt Amerikā no Meksikas, bieži bēgot no narkotiku karteļu terora, piedzīvoja neskaitāmas vardarbības epizodes no valsts institūcijām.

Amerikas valdība  joprojām nav atteikusies arī no idejas būvēt mūri starp Meksiku un Ameriku.  Pasaules dzejas kustība (World Poetry Movement) radās Kolumbijā 2011. gadā. Pirms gada šī organizācija, reaģējot uz notiekošo Meksikā, izlēma organizēt 2019. gada februārī visu pasauli aptverošus dzejas lasījumus – “Pasaule bez mūriem” (World without Walls).

Kā atzīst Latvijas PEN vadītāja un dzejniece Inga Gaile: ‘‘Šī ideja piedzīvo ļoti lielu atsaucību visā pasaulē. Varbūt tāpēc, ka dzeja ir labs veids, kā sazināties, nenosodot un netiesājot, uzklausot visdažādāko cilvēku runāto un ar dzejas valodas palīdzību paplašinot laiktelpu. Dzejas kustība ir kļuvusi par varenu straumi. Mēs visi zinām, ka esam visur kā cilvēka gara izpausme. Caur dzeju mēs kļūstam tuvāki gan savās valstīs, gan ārpus tām.’’

Visvairāk dzejas pasākumu plānots Meksikā (līdz šim jau notikuši 144 dzejas lasījumi). Vairāk kā simts pasākumu notiks arī Kolumbijā un citās Latīņamerikas valstīs. Dzejas pasākumi notiek arī Amerikā, Eiropā. Arī mūsu kaimiņvalstī Lietuvā.

“Kā dzejnieki, kas piedalās Pasaules Dzejas Kustībā un piedalāmies šajā februārī visā pasaulē organizētajā Pasaule bez mūriem akcijā, mēs iestājamies par pasauli brīvu no cilvēku diskriminācijas viņu ādas krāsas, nacionālās identitātes, sociāla statusa, dzimuma, reliģiskās pārliecības vai seksuālās orientācijas dēļ,” vēsta lasījumu organizatori.

Ar saviem tekstiem akcijā piedalīsies dzejnieki Inga Gaile, Madara Gruntmane, Krišjānis Zeļģis, Artis Ostups, Eduards Aivars, Semjons Haņins, Aivars Madris, Lote Vilma Vītiņa, Ivars Šteinbergs un Marija Luīze Meļķe.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti