Kultūras rondo

Nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps 2021" skatītāju balsojums ir sācies.

Kultūras rondo

Mūzikas akadēmijas Gada balvu saņems diriģents Andris Veismanis

Modernisma aizsācēja - māksliniece Otīlija Leščinska. Iepazīstina Silvija Freinberga

Par mākslinieci un laikmetu – Silvijas Freinbergas grāmata «Tija. Māksla, revolūcija, mīlestība»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

"Tija. Māksla, revolūcija, mīlestība" – tā literatūras un teātra zinātniece, kritiķe Silvija Freinberga nosaukusi grāmatu, kurā kādam jaunatklāj, citam atgādina gleznotāju Otīliju Leščinsku (1884–1923). Autori ar mākslinieci vieno tieša saite, un tas arī bijis par iemeslu ķerties klāt rakstīšanai. 

Lūgta atklāt, kas rosinājis interesi par mākslinieci Otīliju Leščinsku, Silvija Freinberga Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" atbild: "Es visu mūžu esmu nodarbojusies ar citām lietām – ar teātri un tamlīdzīgi, un Otīlija Leščinska bija tāds īpašs gadījums tāpēc, ka viņa ir saistīta ar mūsu ģimeni. Viņa ir manas mammas vecākā māsa. Es gan viņu dzīve neesmu redzējusi, bet mājas mums ir dažas gleznas un vēl kaut kādas piemiņas lietiņas. Vienmēr ģimenē bija nostāsti. Viņu ārkārtīgi mīlēja un ārkārtīgi nožēloja viņas nāvi. Gadiem ilgi vēl notika minējumi, kas tur varēja notikt un kāpēc tā vajadzēja būt."

Freinberga jau sen domājusi, ka vajag par Leščinsku ko uzrakstīt. Devusies pensijā, viņa vispirms izzināja tēva Kārļa Freinberga kultūrvēsturisko materiālu arhīvu: "Tijai tur it kā nekādi materiāli, tādi īpaši, nav. Viņai ir draugu – laikabiedru vēstules. 

Viņas brālis Kārlis Leščinskis ir uzrakstījis atmiņu ainas, kas ļoti palīdzēja pie visa tā. Viņas pašas ir atklātnes, kur otrā pusē ir mākslas darbu reprodukcijas. Tās ir saglabātas. 

Bet tur, kā jau atklātnē, neko nevar uzrakstīt. Tur uzraksta vienkārši kādas ikdienas darīšanas. Kaut kādu ainu tas dod, arī ar visu to." 

Autore atzīmē, ka no Leščinskas vēstulēm (ne pastkartēm) nav saglabājusies it neviena. Autoresprāt, tas tāpēc, ka gleznotājas mājās pēc 1905. gada revolūcijas, kurā viņa piedalījās, notika kratīšanas, un tās gleznotāju dziļi iespaidojušas: "Viņas vēstules žandarmi it kā paņēmuši. Protams, ir ļoti nepatīkami, ka policijas iecirkņos lasa intīmas vēstules. Viņa acīmredzot visas turpmākās vēstules ir iznīcinājusi. Tā ka vēstules diemžēl nav. Tajās būtu daudz vairāk pateikts, viņa būtu vairāk atklājusi savu personību." Arī no viņas mākslas darbiem līdz mūslaikiem saglabājušies vien pāris. Iespējams, kādu vēl varētu meklēt un atrast Pēterburgā, kur māksliniece savulaik skolojusies. 

Sākot rakstīt, Silvijai Freinbergai grāmatas aprises uzreiz nebija skaidras. Pirmais solis bija sakārtot vēstules vismaz aptuvenā secībā, jo lielākajai daļai datums nebija norādīts. Neskaidrību, ko šķetināt, netrūcis. "Bet vispār aizgāja. Man nekādas mokas tur īpaši nebija," bilst autore. 

"Tas vienlaicīgi ir ne tikai stāsts par viņu kā mākslinieci, bet tā ir tā laikmeta liecība par visām tām peripetijām, kas ar mūsu tautu ir šajā laikā notikušas. 

Man liekas, ka tas ir ārkārtīgi vērtīgi un es noteikti metīšos ar lielu interesi lasīt. Un lai gan Otīlijas mākslas darbi un informācija par tiem ir saglabājusies ļoti, ļoti maz, grāmata tomēr ir ļoti bagātīgi ar viņas dzīves ilustrācijām ilustrēta. Es domāju, ka patiks arī sabiedrībai. Viena lieta ir mācīties vēsturi no vēsturnieku sarakstītām grāmatām, kur ir fakti, bet ir pilnīgi cita lieta to reālo vēsturi redzēt laikabiedru vērtējumā," ar pirmajiem iespaidiem par izdevumu "Tija. Māksla, revolūcija, mīlestība" dalās Latvijas Arhitektūras muzeja vadītāja Ilze Martinsone.

Taujāta par grāmatas žanru, Freinberga to piesaka šādi: "Kad es rakstīju par sava tēva arhīvu dokumentiem, es no visiem centos dabūt datumus un pulksteņus bezmaz, lai būtu tīri dokumentāli. Šeit es gribēju tiešām vairāk kā romānu." 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti