Papildinātā Krišjāņa Barona ģeogrāfijas grāmata «Mūsu tēvzemes aprakstīšana» izdota angļu valodā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Godinot UNESCO programmas “Pasaules atmiņa” starptautiskajā reģistrā iekļautā “Dainu skapja” autoru Krišjāni Baronu, pārizdotā un papildinātā Krišjāņa Barona un citu latviešu sarakstītā ģeogrāfijas grāmata “Mūsu tēvzemes aprakstīšana” izdota angļu valodā. Izdevums angļu valodā veidots, lai starptautiskajai sabiedrībai vēstītu par Latvijas ceļu uz valstisko neatkarību 19. gadsimtā, informē Imanta Ziedoņa muzeja pārstāvji,

“Lai arī Krišjāņa Barona personība Latvijā komentārus neprasa, tomēr daudziem maz zināms ir fakts, ka Barons bijis arī ģeogrāfijas grāmatas autors, kurai pievienota viņa laika biedru latviešu valodniecības pamatlicēja Jura Alunāna un latviešu jūrniecības skolas dibinātāja Krišjāņa Valdemāra pielikumi. Šīs trīs personas tiek uzskatītas par latviešu nacionālās kustības “atslēgas” personībām, kuru paveiktais latviskās identitātes un latviešu zemnieku sociālās dzīves uzlabošanā ir neatsverams,” pauž Ziedoņa muzeja vadītāja Žanete Grende.

Plašāka Baltijas valstu veidošanās vēsturiskā konteksta iezīmēšanai izdevums “A Description of Our Homeland” angļu valodā papildināts ar vēsturnieka un Aijovas Universitātes (ASV) emeritētā profesora Andreja Plakana, vēsturnieces un Tartu Universitātes asociētās profesores Lea Lepikas (Lea Leppik) un baltista, Kauņas Vītauta Dižā universitātes profesora Alvīda Butkus (Alvydas Butkus) rakstiem. 

Ar mūsdienu zinātnieku pienesumu šī grāmata kļūst par izdevumu, kas vienkopus aplūko un rāda Baltijas valstu centienus, veidojot savu nacionālo identitāti 19. gadsimta vidū, kas pusgadsimtu vēlāk rezultējas trīs neatkarīgu valstu izveidē.

Izdevums “A Description of Our Homeland” šoruden uzsāks savu ceļu uz 150 UNESCO dalībvalstu lielākajām bibliotēkām, akadēmiskajām bibliotēkām un zinātniskajiem centriem visā pasaulē. “Grāmatu izsūtīšana uz pasaules bibliotēkām sniegs iespēju ziņu par Latviju nogādāt pasaules atmiņas pētniecības un krājējinstitūcijās, tādējādi sasniedzot gan mūsdienu pētniekus, gan nodrošinot to, ka nākamās paaudzes uzzina par Baltijas valstu vēsturi,” turpina Žanete Grende. Grāmatu dāvinājuma projekts guvis UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas patronāžu, kas paredz UNESCO LNK informatīvu atbalstu grāmatas izplatīšanai pasaules bibliotēkās un zinātniskajos centros.

Izdevuma latviešu valodā dizains ieguvis zelta godalgu radošās izcilības festivālā “ADwards”, tādēļ angļu valodas grāmatas veidošana atkārtoti uzticēta dizaina studijas “Overpriced” komandai dizainera Aigara Mamja vadībā. “A Description of Our Homeland” vizuālajā noformējumā izmantoti tekstilmākslinieces Ievas Krūmiņas autortehnikā veidoti mākslas darbi – augu kopijas zeltā no PET materiāliem. Grāmatas māksliniecisko virzienu ietekmējis arī tās saturā esošais albums no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājuma, kurā ir darbi no Vilhelma Purvīša, Jaņa Rozentāla, Ādama Alkšņa, Riharda Zariņa un citiem māksliniekiem. Grāmata papildināta ar vēsturisku mūsdienu Latvijas teritorijas karti no Latvijas Nacionālās bibliotēkas arhīva, kas rada priekšstatu par Baltijas reģionu 19. gadsimtā.

“A Description of Our Homeland” nozīmīgumu ir novērtējusi arī pasaulē vadošā akadēmiskā biedrība Baltijas valstu studiju pētniecības jomā “Baltijas studiju attīstības asociācija” (AABS – Association for the Advancement of Baltic Studies), piešķirot grantu grāmatas tulkošanai. Imanta Ziedoņa muzejs grāmatu par godu Krišjāņa Barona jubilejai izdod fonda “Viegli” izdevniecībā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti