Kultūras ziņas

Karostas cietumā filmē Japānas TV šovu

Kultūras ziņas

Pirmo reizi noskaidros Eirovīzijas Gada kori

Olivjē Triks par Lapzemi un vēlēšanām Francijā

Olivjē Triks plāno romānu par Baltijas valstīm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Šajās dienās Latvijā viesojas franču rakstnieks un laikraksta “Le Monde” žurnālists Olivjē Triks. Latviešu valodā nule izdots viņa kriminālromāns “Pēdējais lapzemietis”, kas saņēmis vairāk nekā 20 literatūras balvas un lasītāju aizved ceļojumā uz skarbajiem Skandināvijas ziemeļiem. Rakstnieks intervijā atklāj, ka viņš plāno rakstīt romānu par Baltijas valstīm, tomēr sīkāku informāciju patur noslēpumā.

Pēdējais lapzemietis” ir stāsts par nozieguma izmeklēšanu mierīgajā un noslēpumainajā Lapzemē. Grāmatas autors Olivjē Triks atzīst, ka darba pamatā ir bijis dokumentāls fakts, taču mītiskās zemes maģija ir ietekmējusi arī viņu.

"Divus gadus es pētīju sāmu tautu, Skandināvijas iekšējo etnisko minoritāti. Viņi mani ieinteresēja vēl vairāk, jo mani zviedru draugi, žurnālisti par viņiem nerakstīja neko, kaut arī viņiem ir daudz problēmu – grūtā sadzīve, diskriminācija un citas. Tādēļ tas mani ieinteresēja," stāsta rakstnieks, žurnālists Olivjē Triks. "Sākotnēji tas nebija iecerēts kā literārs romāns par sāmiem un policistiem. Vēlāk tas pārvērtās par detektīvu. Ziniet, kad tu sāc rakstīt, iztēloties varoņus, tas darbs atdzīvojas un pārtop romānā. Bet es esmu tikai upuris kaut kam, ko nevaru aptvert un nevaru saprast."

Vairāk nekā 20 gadus Triks darbojas kā laikraksta “Le Monde” žurnālists Skandināvijā un Baltijas valstīts. Vietējās aktualitātes viņam nav svešas, un tās mēdz būt cieši saistītas arī ar notikumiem viņa dzimtenē. Piemēram, ar pavasarī gaidāmajām Francijas prezidenta vēlēšanām.

"Ja vēlēšanās uzvarēs Lepēna, tad viņai ir skaidra nostāja par izstāšanos no Eiropas Savienības un eiro zonas, bet tas var ietekmēt katru Eiropas valsti. Neaizmirsīsim arī par vēlēšanām Vācijā rudenī. Jā, šis ir ļoti īpašs gads mums visiem. Ir daudz neatbildētu jautājumu. Lepēnas izredzes ir reālas, un tiešām nav skaidrs, kādas pārrunas viņai būs ar Briseli un Eiropas Savienību," skaidro rakstnieks.

Pēdējais lapzemietis” ir Trika trešā grāmata, kas saņēmusi vairāk nekā 20 balvas un tulkota 15 valodās. Pirms 10 gadiem izdotais pētījums “Viltvārdis” vēstīja par Igauniju un Staļina laika represijām. Tagad sižets esot atrasts arī Latvijā.

Olivjē Triks: - Pirmo reizi Rīgā biju, šķiet, 1995.gadā, un Latvijā esmu bijis vairākas reizes. Man ir viena kriminālās noveles iecere par Baltijas valstīm.

- Jums ir ideja? Varbūt atklāsiet?

- Nē, tas ir noslēpums. Bet es noteikti rakstīšu. Jo Baltijas valstis man ir īpašas. Daudzreiz esmu šeit bijis, man te ir draugi un zināmi desmitiem cilvēkstāstu. Turklāt francūži par Baltijas valstīm zina ļoti maz.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti