Kultūras ziņas

Ko dzīvē vajag paspēt pirms nāves?

Kultūras ziņas

Izdota biogrāfija par Jāni Vasarieti

Obligātā literatūra tavā "tabletē"

Obligātā latviešu literatūra turpmāk digitālā formātā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Turpmāk Latvijas skolēni latviešu oriģinālliteratūru, tai skaitā arī obligāto literatūru, varēs izlasīt savā datorā vai jebkurā citā digitālajā ierīcē. Digitalizētajā grāmatu krātuvē „letonika.lv” pieejami 152 oriģināldarbi kas iekļauti 5.- 12. klašu skolēnu mācību programmās. Tiesa, ne bez maksas.

No A līdz Z jeb no Aspazijas līdz Ziedonim virtuālā krātuve solās būt trūkstošo grāmatu aizstājējs to skolu bibliotēkās, kur obligātās literatūras eksemplāru bieži trūkst. Vienlaikus arī māneklis tiem skolēniem, kam taustāma grāmatas lasīšana šķiet pagājība.

„Mūsdienu jauniešiem vienkārši nepatīk lasīt grāmatas kā grāmatas. Ļoti bēdīgi, bet tā ir. Mūsdienu bērniem svarīga tā ierīce, nevis saturs,” apgalvo Jūrmalas Alternatīvās skolas 9. klases skolniece Emīlija Kalniņa.

Bibliotekāru vidū domas dalās. Vieni bažījas, ka digitālās bibliotēkas varētu izkonkurēt fiziskās, taču savas bažas pagaidām publiski nevēlas paust. Citi satraukumam neredz iemesla, jo īpaši mazākumtautību skolās.

„Tas ir maldīgs uzskats, ka jaunieši negrib lasīt grāmatas, tieši otrādi, es saku - ir „Letonikā”, lasi tur! Viņi uzreiz: nē, ne nespēju lasīt no „tabletes”, man sāp acis, galva, es gribu grāmatu,” stāsta Rīgas Zolitūdes ģimnāzijas bibliotēkas vadītāja Antra Bukava. „Ja krievu grāmatas tiek dāvinātas, vecāki un bērni dāvina, tad ar latviešu literatūru ir kā ir, un tas [digitālā bibliotēka] mums ir milzu atslogojums, jo mēs nespējam nopirkt tik daudz [Imantu] Ziedoni, tik daudz [Regīnu] Ezeru, cik mums ir vajadzīgs.”

Digitālo lasītavu bez maksas varēs lietot to skolu skolēni un skolotāji, kuras noslēgušas līgumu un samaksājušas gada abonenta maksu lasītavas veidotājiem. Pamatskolu klasēm – sākot no 70 eiro, vidusskolu klasēm – 250 eiro.  Privātpersonām lasītavas saturam pagaidām apgrūtināta piekļuve.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti